Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Men nu är vi i krig, vi går inte ut och det finns ingen pappa eller mamma längre.” – hör mer av Mohammad Obaid i klippet. Foto: Youssef Ruzzi/SVT

Mohammad förlorade båda sina föräldrar till bomberna: ”Nu har vi ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

I krigets Gaza har bomberna gjort otaliga barn föräldralösa.

En av dem är Mohammad Obaid som förlorade båda sina när han var i väg och handlade.

– Jag älskade mamma och pappa mest i hela världen.

När Mohammad Obaid en dag gått ut för att handla kom han hem till ett bortsprängt hus och kvarter. Bomberna som fallit under stunden han varit borta hade gjort honom och hans syskon föräldralösa.

Nu bor han växelvis med sin farbror och faster. SVT:s fotograf på plats i Gaza, Yousseff Ruzzi, har träffat Mohammad och farbrorn utanför al-Aqsa-sjukhuset i mitten av Gazaremsan, där flera civila satt upp sina tält för att söka skydd från bomberna.

Krig mellan Israel och Hamas

Överbelastade sjukhus

Där minns Mohammad tillbaka på tiden som hans mamma tog med honom och hans syskon till havet.

– Nu har vi ingenting, säger han.

Det redan överbelastade al-Aqsa-sjukhuset får in väldigt många föräldralösa barn. Personalen vittnar om barn som i vissa fall vare sig vet vad de heter eller vad som hänt, som man försöker hjälpa så gott det går.

– I vissa fall har barnet förlorat alla i sin familj och kan inte prata, säger Arafat Mashaikh, läkare på al-Aqsa-sjukhuset.

Tusentals tros vara separerade

I juni skrev Rädda barnen i en rapport att det nästan är omöjligt att samla in och verifiera information under de rådande förhållandena i Gaza, men att de estimerar att minst 17 000 barn tros vara ensamkommande och separerade från sina föräldrar.

Hör Mohammad Obaids historia i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet