”Möjligen det våldsamma slutet på Donald Trumps politiska karriär”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Timmarna när våldsamma demonstranter tog över delar av USA:s viktigaste politiska byggnad blottlägger en nation i djup kris. En häpen omvärld tvingades se poliser med dragna vapen försvara de folkvalda i världens största demokrati. En ovärdig situation och möjligen det våldsamma slutet på Donald Trumps politiska karriär.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

President Trumps uppmaning till sina följare att ta sig till Capitol Hill och protestera mot kongressens godkännande av valresultatet kunde tänkas vara på gränsen till farlig. Men de här grupperna har protesterat på Washingtons gator förr, och vid varje tillfälle har demonstranterna övervakats och kontrollerats av omfattande polisstyrkor.

Den här gången togs dock den lokala och federala polisen obegripligt nog på sängen. Det är genant för de myndigheter som ansvarar för säkerheten i Washington när de folkvaldas säkerhet sätts på spel. Mobben tilläts krossa fönster och ta sig ända in i kongressens kamrar och både vicepresident Mike Pence och hans efterträdare Kamala Harris tvingades att evakueras. Fullständigt overkliga scener.

Kongressen i USA stormad

”Finns inga bevis”

I talet utanför Vita huset tidigare under dagen sade sig Trump vara beredd att vandra med demonstranterna mot Capitol Hill. Det gjorde han aldrig. I stället fick vi se den stämning som Donald Trump piskat upp i nationen sedan valet den tredje november eskalera.

Det finns inga som helst bevis för att Donald Trump utsatts för något systematiskt valfusk, ändå fortsätter han att hävda att han bestulits på valsegern. Det är grundlösa och farliga påståenden som bara de mest lojala tror på.

Och det var också kärnan av Trumps supportrar som genom att storma kongressen stoppade röstsammanräkningen, den formella procedur som skulle ha gett Joe Biden segern i presidentvalet.

Nu står en lång rad tunga republikaner inför ett skarpt politiskt beslut: att öppet ta avstånd från Donald Trump. En avgående president som satt politikerna själva i livsfara. Och vilka republikanska medlemmar av kongressen kommer nu att stödja en eventuell Trumpkampanj 2024?

”Ytterligare ett politiskt misslyckande”

Georgia är bara ytterligare ett exempel på ett politiskt misslyckande för Trump och ännu en situation där han satte sig själv före partiet. Det som ser ut att bli en demokratisk majoritet i senaten kommer att prägla amerikansk politik under flera år framöver.

En del av orsaken till förlusten var att Trump inte reste till delstaten i första hand för att hjälpa sitt parti och sina partikamrater.

I stället blev hans framträdanden ytterligare exempel på försöken att elda på ilskan bland hans supportrar och ännu en gång undergräva tilltron till det amerikanska valsystemet. Något vi nu ser resultatet av.

”Vad har Trump att förlora på ytterligare upptrappning?”

Jag kunde aldrig förställa mig att jag skulle se den amerikanska kongressen under attack. delvis av sitt eget folk. Och ingen vet riktigt hur de kommande nätterna i Washington nu kommer att utveckla sig. Speciellt inte eftersom presidenten inte på allvar tagit avstånd från våldet eller de grupper som låg bakom kaoset.

Och kanske kommer liknande scener att återigen att skaka Washington den 20:e januari – dagen då Joe Biden ska svära presidenteden. För vad har Donald Trump att förlora på ytterligare en upptrappning?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet