En övergiven taxi i Hongkong, som drabbats av rejäla översvämningen efter att Mangkhut förbi staden under söndagen. Foto: AP/TT

Hundratals skadade när monsterorkanen passerade Kina

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar, omkullvälta träd och strömavbrott. Den tropiska orkanen Mangkhut har dragit fram över Hongkong. Över två miljoner har evakuerats och 200 har skadats.

I Filippinerna, där Mangkhut drog förbi under lördagen, har minst 69 personer mist livet.

Efter att ha dragit förbi Filippinerna och lämnat stor förödelse bakom sig, fortsatte den tropiska orkanen Mangkhut vidare mot Kina, med vindar på över 160 kilometer i timmen.

Ovädrets öga passerade ungefär tio mil söder om Hongkong, något närmare utanför grannstaden Macao, och fortsatte in över staden Jiangmen i provinsen Guangdong, där den krävt fyra liv, och över 200 har skadats, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Människor i Hongkong hjälps åt för att städa undan bråte efter den tropiska orkanens framfart. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Över två miljoner människor evakuerades i provinsen inför den tropiska orkanen Mangkhut, som i kinesiska medier kallas för ”kungen av stormar”.

Hundratals skadade

Meteorologiska institut uppskattar att Mangkhut är en av de tio största tropiska stormarna som nått Kina sedan de började mätas 1949.

I princip all mark- och flygtrafik stängdes av inför den tropiska stormen. Tusentals båtar beordrades att återvända till hamnarna. Under måndagsmorgonen har flygen sakta börjat komma i gång igen till stor lättnad för de passagerare som blivit strandsatta.

En butiksägare i Macau blir upphämtad från ett översvämmat område av räddningstjänten. Foto: Isaac Lawrence/AFP/TT

Flera delar av Hongkong och Macau har drabbats av rejäla översvämningar efter orkanen, och människor uppmanas stanna inomhus.

Mangkhut drar nu vidare in mot det kinesiska inlandet, men minskar samtidigt i styrka och går därmed över till att klassas som en tropisk storm i stället för orkan.

Stor förödelse i Filippinerna

Samtidigt har ett hundratal arbetare begravts i ett jordskred i staden Itogon på ön Luzon i Filippinerna. 43 av dem har hittats döda, och räddningsarbetet pågår fortfarande.

Människor hälps åt i en räddningsinsats för att leta efter gruvarbetarna i Itogon, som sitter fast efter ett jordskred som orsakats av regnet. Foto: Erik De Castro/Reuters/TT

Minst 70 dödsfall har rapporterats från Filippinerna, främst orsakade av regnutlösta jord- och lerskred, och ett dussintal saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.