– Mycket forskning tyder på att orkaner runt Atlanten utvecklas till starkare orkaner av den här typen, säger naturskadespecialist Pär Holmgren Foto: JOSE ROMERO / AFP PHOTO / NOAA / FREDRIK SANDBERG / TT

Pär Holmgren: ”Global uppvärmning gör orkaner kraftigare”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har länge varnat för att det finns en ökad risk för att starka orkaner av den typ som drar in över USA blir vanligare i takt med den globala uppvärmningen. Det menar Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och tidigare SVT-meteorolog.

– Det blir inte nödvändigtvis fler orkaner, men de blir starkare, säger Pär Holmgren.

Orkanen Florence som väntas dra in över östra USA under fredagen, uppmättes tidigare till en kategori 4-orkan. Nu har den nedgraderats till kategori 2, men den väntas ändå dra med sig ett oväder som av meteorologer har beskrivits som dödligt.

Enligt naturskadespecialisten och tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren, tyder forskning på att den här typen av starka orkaner blir vanligare i takt med den globala uppvärmningen.

Orkanen Florence

– Mycket forskning tyder på att orkaner runt Atlanten utvecklas till starkare orkaner av den här typen. Det blir inte nödvändigtvis fler, men de får extra mycket energi av det varmare havsvattnet. Risken att de når högre kategorier blir större, säger han.

”Når vanligtvis bara sydkusten”

Holmgren menar att man även kan se att i takt med att haven blir varmare längre norrut, blir det vanligare att starka orkaner når områden där de inte är lika vanligt förekommande

– Orkaner av den här omfattningen som Florence brukar vanligtvis bara nå sydkusten och Florida. Nu kan vi se att temperaturerna i vattnet i det aktuella området är fyra-fem grader mer än vanligt, och därför överlever orkanen längre norrut.

Finns det en koppling mellan orkanerna och global uppvärmning?

– Forskare har länge varnat för att det blir en ökad risk för båda de fenomenen i takt med ökat klimat och nu ser vi att det händer, säger Pär Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Florence

Mer i ämnet