En övergiven bil under översvämningarna i Wilmington. Foto: TT/Jonathan Drake

Staden Wilmington har återfått kontakten med omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

De 120 000 invånare i staden Wilmington har nu återfått kontakten med omvärlden. Men orkanen Florence fortsätter sin framfart och har skördat ännu fler dödsoffer.

Orkanen Florence har nedgraderats till ett lågtryck, men nu hotar kraftigt regn och översvämningar i både North och South Carolina, USA. På många håll har orkanen fått dramatiska följder, men en ljusning på måndagen var att staden Wilmington i North Carolina återfick kontakten med omvärlden.

Stadens 120 000 invånare har varit helt avskärmade på grund av översvämningarna, men nu har räddningsmanskap kunnat ta sig fram med förnödenheter. Myndigheter säger dock att det är osäkert om vägen in till staden kommer kunna hållas öppen, då regnet riskerar att översvämma vägen igen.

Orkanen Florence

Maten riskerar ta slut

Situationen var så pass allvarlig att förnödenheter som mat och vatten riskerat att ta slut och köerna har ringlat långa utanför stadens livsmedelsbutiker. Människor väntade i timmar utanför butikerna och polisen fick vakta dörren till en butik för att förhindra att för många gick in samtidigt.

– Våra vägar är översvämmade. Det finns ingen möjlighet att ta sig till Wilmington, sade Woody White, som representerar lokala myndigheter.

Varningen: Kom inte hit

Samtidigt fortsätter det att regna. Omkring 400 personer har hittills räddats från översvämningar i området och enligt BBC krävde Florence sina första dödsoffer i just Wilmington. En kvinna och hennes sju månader gamla bebis hittades döda i fredags efter att ett träd fallit över deras hus.

Myndigheterna gick även ut med en varning till den som planerar att resa till staden eller återvända hem efter att ha evakuerats.

– Kom inte hit!

Stora delar av staden är dessutom utan el och de få som har batteri kvar på sina mobiltelefoner har svårt att komma fram på grund av överbelastning på nätet.

Nu rapporterar myndigheter att över 30 personer har dött till följd av orkanen. De flesta av dem i North Carolina, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Man räknar med att översvämningarna kommer fortsätta de närmsta dagarna.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Florence

Mer i ämnet