ANALYS: Mordet som skulle tysta kritiker larmade en hel värld

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den mördade journalistens spöke förföljer Saudiarabiens kronprins. Jamal Khashoggi har blivit en martyr för kampen om ett mer demokratiskt mellanöstern.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Det har nu gått ett år sedan Jamal Khashoggi klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta ett dokument han behövde för att kunna gifta sig med sin fästmö.

Fram till dess var Saudiarabiens internationella rykte på kraftig frammarch. Tidningsrubrikerna handlade om att kvinnor tilläts köra bil och att biografer öppnades för allmänheten.

Saudisk journalist död

Den unga kronprinsen Mohammed bin Salman beskrevs som en frisk fläkt som vill modernisera det slutna och ultrakonservativa kungadömet.

Ryktet störtdök

Men Jamal Khashoggis död satte ett abrupt slut på charmoffensiven. Sedan det brutala mordet uppdagades har Mohammed Bin Salmans internationella rykte körts i botten.

På årsdagen av mordet vill fästmön, nära vänner och människorättsaktivister hedra Khashoggis minne. Men det är också uppenbart att man vill hålla liv i anklagelserna om att det var Mohammed bin Salman som beställde det brutala mordet på sin kritiker.

Det förmodade syftet med mordet var att tysta en besvärlig kritiker, kanske att skicka en signal till andra kritiska röster i den saudiska diasporan.

Uppenbar missräkning

Men ett år efter mordet står det klart att planen misslyckades totalt. Den saudiska dödspatrullen som skickades till konsulatet i Istanbul lyckades utan några större hinder strypa Jamal Khashoggi till döds, men istället för att tysta en kritisk röst vändes hela världens kritiska blickar mot kungadömet.

En uppenbar missberäkning i planen att tysta kritiska röster var Turkiets agerande. Turkiska underrättelsetjänsten hade planterat mikrofoner på det saudiska konsulatet, som avslöjade mordet.

Saudiarabiens inledande strategi, att hävda att Khashoggi lämnade konsulatet och därefter försvann, gick i stöpet.

Turkiets president Erdogan har sedan skickligt hållit liv i frågan och underminerat Mohammed bin Salmans försök att sopa saken under mattan. Det har orsakat ett diplomatiskt ”kallt krig” mellan Turkiet och Saudiarabien.

Försöker vinna stöd i väst

President Erdogans internationella rykte står inte heller direkt på topp, men i frågan om mordet på Khashoggi har han lyckats återuppta ambitionen att vara den sunnimuslimska världens rättrådiga ledare.

Inför årsdagen har Mohammed bin Salman gjort ett försök att föregå kritiken i en intervju till amerikanska CBS, där han ännu en gång förnekar inblandning i mordet och försöker rikta uppmärksamheten åt den eskalerande regionala konflikten med Iran, för att vinna stöd från väst.

Men frågorna om mordet på Jamal Khashoggi förföljer honom. Kvarlevorna av Jamal Khashoggis kropp har inte hittats. Även om vi aldrig kommer att få se en oberoende rättslig prövning kommer mordet att plåga den saudiska kronprinsen till den grad att det är tveksamt om han någonsin kommer att återhämta sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet