Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrorgruppen IS-K har planerat attacker mot flera mål i Europa. Följ med till Ibn Rushd-Goethe-moskén i Berlin. Foto: Christoffer Wendick/SVT

Moské i Berlin tvingades stänga – pekades ut som mål av IS-K

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS-K i Afghanistan, som planerade attentat mot Sveriges riksdag, misstänks också ha planerat attacker mot kyrkor och judiska samlingsplatser i Tyskland och Österrike.

Bland målen finns även en moské i Berlin som tvingats hålla stängt sedan en terrorcell planerat att döda besökarna.

– Naturligtvis var det dramatiskt och oroväckande. För man måste hela tiden överväga om man ska våga gå dit idag eller inte. Kan det hända något idag eller inte?, berättar en av moskéns medlemmar Tugay Sarac om tiden efter att terrorplanerna uppdagades.

På en webbsida som tillhör IS-K pekas moskén Ibn Rushd-Goethe-moskén ut som möjligt mål och beskrivs som en plats för djävulsdyrkan. Moskén som plockat halva sitt namn från tyske författaren Goethe beskriver sig som liberal och öppen för alla.

Församlingens imam beskriver hur de skiljer sig från traditionella moskéer vilket gjort dem blivit en måltavla för islamistiska extremister.

– Att kvinnor får lov att leda bönen. Att kvinnor och män får be tillsammans i samma rum. Och att vi också välkomnar HBTQ-personer är de tre sakerna som tillsammans väckt det största hatet, säger imamen Mohammed El-Kateb.

Försökte köpa raketgevär

De sju misstänkta terroristerna som sitter häktade i Tyskland sedan förra året försökte köpa raketgevär och automatkarbiner till en möjlig attack mot moskén, enligt förundersökningen som flera tyska medier rapporterat om. Männen hade ett 60-tal planeringsmöten där tänkbara dåd diskuterades.

De misstänkta kommer från Centralasien och tog sig med förfalskade papper in i EU genom Ukraina strax efter krigsutbrottet 2022.

”Enda liberala moskén”

Den muslimska församlingen uttrycker förvåning över att den tyska regeringen inte hört av sig, trots det drastiska beslutet man tvingats ta att stänga moskén för allmänheten.

– Vi är den enda liberala moskén i Tyskland. Regeringspartierna har sagt att de vill stärka de liberala muslimska rösterna. Vi vill inte ha någon särbehandling. Men jag förstår inte varför regeringen inte visat solidaritet med oss. Ingenting från vare sig förbundskanslern eller ministern, säger Tugay Sarac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.