I juni 2016 lämnades ett grishuvud utanför Moskéns dörr. Polisen har inte gått ut med några uppgifter om nattens attack och den händelsen har någon koppling. Foto: Facebook

Moskén i Québec tidigare utsatt för hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Moskén i Saint-Foy i Québec har tidigare utsatts för hatbrott. Bland annat har ett grishuvud lagts framför ingången.

I juni 2016 lämnades ett grishuvud utanför centrets dörr. Polisen har inte gått ut med några uppgifter om nattens attack och den händelsen har någon koppling. Men det har varit spänningar i Quebec-provinsen under de senaste åren. Bland annat har det förts en politisk debatt om niqab, den heltäckande klädseln, skulle förbjudas eller inte.

– Man placerade ett grishuvud hos oss. Då sa man att det var en isolerad händelse men nu har vi flera döda, säger Mohamed Yangui, ordförande för centret, till tidningen La Presse.

Enligt Mohamed Yangui har centret dock inte fått några hot den senaste tiden.

Presentförpackat grishuvud

Tidningen Le Journal de Québec skriver att grishuvudet placerades, inslaget som en present, framför ingången till moskén i juni förra året under ramadan.

Vid grishuvudet fanns ett kort med texten ”Bonne appétit” (= smaklig måltid på felstavad franska). Grishuvudet hittades av en moskébesökare efter bönen.

Flygblad

Tre veckor efter händelsen med grishuvudet delades flygblad ut i området där centret anklagades för att ha kopplingar till Muslimska brödraskapet i Egypten.

På flygbladen hävdas att moskén är ett centrum för radikalism som uppmanar de troende att läsa texter som ”propagerar våldsam jihad, sharia, kvinnans underordning och homofobi.”

Ledningen för centret avvisade anklagelserna som ”falska från början till slut”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Quebec

Mer i ämnet