Kievs enda milisgrupp, sotnja, med bara kvinnor – sotnja nummer 39. Foto: Anna-Maja Persson/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

SVT möter Kievs enda kvinnomilisgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Det finns runt 40 milisgrupper, även kallat självförsvarsgrupper, i Kiev – men bara en med enbart kvinnor. SVT:s Anna-Maja Persson har träffat dem i Ukrainas huvudstad.

– Det är blodigt att göra revolution. Vi gör vad vi kan för att hedra våra fallna hjältar.

De allvarliga orden kommer från 22-åriga Anna Kovalenko. Hon är ledare, sotnik, för Kievs enda kvinnomilisgrupp. Det är en stentuff tjej som inte tvekar en sekund när jag frågar om hon själv är beredd att offra livet på Självständighetstorget Majdan.

– Absolut! Alla som var med under massakern i Kiev har förändrats för alltid. Men vi är patrioter. Vårt land behöver oss och vi ska kämpa till slutet.

”Nu lär vi polisen hur man uppför sig”

Det finns uppskattningsvis ett 40-tal milisgrupper, så kallade sotnjas, i Kiev, men bara en enda består enbart av kvinnor. Sotnja nummer 39 har sin bas i Officerarnas Hus. De omkring 30 medlemmarna sover, äter och tränar tillsammans och de har kommit till Kiev från hela Ukraina för att göra en insats på Majdan.

– Det finns fler tjejer som är aktiva på Majdan, men de håller på med annat som sjukvård och mat. Vår sotjna är den enda kvinnliga vaktstyrkan, säger 22-åriga Lena Rebrik.

Milisgrupperna ser det som sin uppgift att ersätta den ordinarie polisen, som i princip har upphört att fungera efter Janukovytj fall. Många polischefer har fått sparken och poliser med lägre rang har förlorat folkets förtroende.

– Vi samarbetar med den nye försvarsministern. En av våra första uppgifter var att patrullera utanför Kievs regeringsbyggnader. Nu lär vi polisen hur man ska uppföra sig. Sakta med säkert börjar de förstå och snart kan de vara till nytta, säger Anna Kovalenko.

”Allt vi vill ha är fred”

I sovsalen i Officerarnas Hus samsas batonger med nallebjörnar.

Kvinnorna i sotnja nummer 39 är populära, och de får ofta gåvor av Kievborna i form av mat, pengar och varma kläder. Just i dag på internationella kvinnodagen kommer många med blommor.

Mitt under vårt besök kommer en kostymklädd man in i salen. Det visar sig vara ingen mindre än biträdande försvarsminister Petro Mehed som vill gratulera på kvinnodagen.

– Nu under Krimkrisen anklagar Rysslands president Putin oss för att vara fascister och extremister! Titta på de här vackra flickorna! Inte är de några extremister! Allt vi vill ha är fred, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet