USA:s utrikesminister Mike Pompeo får inte träffa den Nordkoreanske generalen Kim Yong Chol på torsdag. Här ses Mike Pompeo borda sitt flyg från Nordkorea när han mötte generalen i juli 2018. Foto: AP Photo/Andrew HarnikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Viktigt möte mellan USA och Nordkorea ställs in

Uppdaterad
Publicerad
Det planerade mötet mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nordkoreanske generalen och toppolitikern Kim Yong-Chol på torsdagen är inställt. Det meddelade Vita huset överraskande på onsdagen. Enligt FOI är det sannolikt Nordkorea som ställt in mötet.

Bara några minuter efter midnatt på onsdagen, amerikansk tid, meddelade USA överraskande att det planerade mötet på torsdagen är inställt mellan USA:s försvarsminister Mike Pompeo och den nordkoreanske generalen och toppolitikern Kim Yong-Chol.

”Vi kommer att samlas när våra respektive tidtabeller tillåter”, meddelade Vita husets talesperson Heather Nauert.

Planen var att länderna skulle diskutera nedrustning av kärnvapen på Korea-halvön efter det historiska toppmötet i juni mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

De undertecknade då ett avtal om nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön. 

”Den nordkoreanska regimen är inte nöjd”

Enligt forskningsledare Jerker Hellström på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tyder det på att det är Nordkorea som ställt in torsdagens möte.

– Den nordkoreanska regimen är inte nöjd med vad USA har kunnat erbjuda hittills, det är helt uppenbart. Att mötet ställs in bör ses som en del av förhandlingsspelet mellan Washington och Pyongyang, säger Jerker Hellström.

USA:s utrikesmininister Mike Pompeo (höger) och Kim Yong Chol (vänster) när de möttes i Pyongyang i Nordkorea den 7 juni 2018. Foto: Andrew Harnik/Reuters

Tidigare underrättelsechefer

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nordkoreanske generalen har båda varit högsta chefer för ländernas centrala underrättelsetjänster. 

Pompeo var chef för CIA och generalen Kim Yong-Chol var chef för Nordkoreas motsvarighet.

Den nordkoreanska generalen är en mycket inflytelserik person eftersom han är vice ordförande för Nordkoreas styrande parti WKP. 

Som före detta chef för Nordkoreas centrala underrättelsetjänst har Kim Yong-Chol med största sannolikhet full insyn i Nordkoreas kärnvapenprogram.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Kim Yong-Chol har träffats tidigare under det senaste året. Dels i Pyongyang och i Washington. 

Tidigare svartlistad

Den nordkoreanske generalen har tidigare legat högt uppe på USA:s och Sydkoreas lista med ”svartlistade personer”.

Enligt Washington Post är beskedet från Vita huset på torsdagen ytterligare ett tecken på att förhandlingarna mellan USA och Nordkorea har stagnerat efter toppmötet i juni. 

Det har tidigare rapporterats att ett andra toppmöte planeras mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Torsdagens planerade möte, som nu är inställt, var ett viktigt steg inför ett nytt toppmöte mellan Trump och diktatorn Kim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet