Nämligen att protesterna kommer från något slags femte kolonn av personer som är styrda av dolda utländska makter som vill störta regimen. Så säger även Vitrysslands Lukaschenko.
Initialt lågt stöd för Mursi
Men sanningen är att Mursis stöd redan tidigare varit litet i Egypten. Han hade inte fullt stöd i den islamistiska Muslimska Brödraskapet när han nominerades till presidentkandidat.
Han vann först i andra valomgången och då med bara 52 procent mot motståndarens nära 42 procent.
Det är alltså absurt det han säger i sitt tal. Frågan är helt enkelt om Mursi i sitt presidentpalats gripits av storhetsvansinne.
Många rådgivare lämnar
Sedan krisen började har inte mindre än nio nära rådgivare till Mursi hoppat av. De betänksamma försvinner – Mursi är kvar.
Dessutom har han nu måst ta till hjälp från militären för att skydda sig, samma militär som han tidigare har försökt vingklippa. Det kan var öppningen för ett samarbete mellan islamister och militär.
Alltsammans handlar om att Mursi vill tvinga igenom en folkomröstning om en författning som kuppartat antogs häromveckan.
Oppositionen i protest
Den liberala oppositionen protesterar. Utkastet är ett hafsverk. Det placerar kvinnan under muslimska Sharia-lagar. Islamistiska värderingar ska prägla samhället.
Vi är långt från de ideal som rådde när upproret startade våren 2011. Men då höll sig islamisterna i bakgrunden; kraven på liberalisering tilltalar inte dem – och gör det fortfarande inte.
Det ser inte ut som oron i Egypten kan stillas på länge. Det är en kamp om samhällets hela livsstil som äger rum nu.