Muslimska kvinnor vill förbjuda ”snabbskilsmässor”

Publicerad

Tre ord från mannen räcker för att skilsmässan ska vara ett faktum. Nu kämpar muslimska kvinnor i Indien för att ändra lagen.

Tjugoåriga Shagufta Bhaldar tar sig fram på sin scooter med slöjan fladdrandes i farten. Hon är en av de som är emot de muslimska snabbskilsmässorna.

– Den är orättvis eftersom mannen kan skilja sig genom att säga ordet talaq tre gånger, men för kvinnorna är det betydligt mer komplicerat, säger Shagufta.

Lagförslag kan ge fängelse

Talaq betyder skilsmässa och muslimska kvinnor har länge kämpat mot att en så allvarlig handling ska kunna genomföras alltför snabbt och enkelt av den ena parten. Ibland till och med via ett sms. Kvinnorna hamnar i en svår situation, eftersom de ofta saknar inkomst och bor hos mannens familj. Regeringen har därför lagt fram ett lagförslag där snabbskilsmässor kan ge tre års fängelse.

Men enligt vissa muslimska företrädare är lagen ett sätt för den hindunationalistiska regeringen att förtrycka muslimer. Något som tillbakavisas av de kvinnor som drivit fram lagförslaget.

– Om den här regeringen lyssnar på våra krav välkomnar vi det. Muslimska kvinnor utmanar nu fundamentalistiska ledares tolkningar av vår religion. Vi står istället för ett humanistiskt, demokratiskt islam, säger Noorjehan Safia Niaz, grundare av organisationen BMMA.

”Alla har lika värde”

Organisationen stöds av unga kvinnor som Shagufta Bhaldar, som ser den nya lagen som en revolution för jämställdhet.

– Låt den här lagen gå igenom, och när vi får lika rättigheter kommer indiska kvinnor utveckla Indien vilket männen hittills inte klarat av, säger Shagufta.

Själv har Shagufta ofta ifrågasatts för att hon tränar kampsport utan slöja. Men från att tidigare alltid varit den enda muslimska tjejen på planen, händer det numera att hon får sällskap.

– Enligt vår religion har alla lika värde, och det är vad jag strävar efter, säger Shagufta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.