Skådespelerskan Lori Loughlin anklagas för att tillsammans med sin make ha mutat in sina döttrar på University of Southern California. Foto: Steven Senne / AP / TT, Reed Saxon / AP / TT

Mutanklagade Hollywoodstjärnan nekar

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Lori Loughlin och hennes make, modeskaparen Mossimo Giannulli, nekar till att ha mutat in sina döttrar på University of Southern California. Paret är ett av mer än ett dussin som misstänks för inblandning i en stor amerikansk universitetsskandal.

Åklagarna hävdar att Loughlin och hennes make misstänks ha gått med på att betala 500 000 dollar, närmare fem miljoner kronor, i mutor för att deras döttrar skulle betecknas som rekryter till University of Southern Californias roddlag, trots att de inte deltog i några roddaktviteter. Federala agenter ska kommit över mejl från Loughlin som pekar på hennes inblandning i härvan.

Men paret nekar till anklagelserna, liksom flera andra av de anklagade föräldrarna. 

Stor härva

12 mars 2019 släppte en advokatbyrå i Massachusetts namnen på 50 personer som misstänks ha betalat för fejkade provresultat eller falska intyg.

Det utbredda fusket började 2011, och inkluderar bland annat Yale, Stanford, University of Southern California och Georgetown University. Inget tyder på att universiteten varit delaktiga i fusket, skriver BBC.

Ledaren i mutskandalen uppges vara en 58-årig man som äger två företag, varav en rådgivningsbyrå för college. Han ska ha tagit emot sammanlagt 25 miljoner dollar i mutor från föräldrar 2011–2018 och har erkänt sig skyldig till flera brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.