Representanthusets talman Nancy Pelosi meddelar att man nu ska rösta om att begränsa president Donald Trumps militära angrepp i Iran. Foto: Shawn Thew/EPA/TT, Evan Vucci/AP Photo/TT

Nancy Pelosi: Representanthuset kommer rösta om resolution mot Trump

Publicerad

Talman Nancy Pelosi meddelar att representanthuset kommer att rösta om en resolution som ska begränsa president Donald Trumps militära handlingar angående Iran. Demokraterna kritiserar även Trump för att han genom Twitter meddelade kongressen om ingripandet. ”Du är inte en diktator”, twittrar utrikesutskottet.

Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset, meddelade sent på söndagen att de är bekymrade över att Donald Trump tog till de militära åtgärderna utan samråd med kongressen, rapporterar CNN.

”Den här veckan kommer representanthuset att lägga fram och rösta om en krigsmaktsresolution för att begränsa presidentens militära angrepp i Iran”, lyder Pelosis uttalande.

Upphöra inom 30 dagar

Resolutionen som ska läggas fram innebär att krigshandlingar mot Iran måste upphöra inom 30 dagar om inte kongressen har godkänt ytterligare militära åtgärder.

Samtidigt kritiserar demokraterna president Trumps sätt att genom Twitter meddela att han skulle komma att agera militärt mot Irak, enligt CNN. ”Du är inte en diktator”, twittrade utrikesutskottet.

Trump: Twitter räcker

Tidigare twittrade Trump att hans twitter-inlägg räcker för att meddela den amerikanska kongressen om krigshandlingar.

”Skulle Iran attackera någon amerikansk medborgare eller något amerikanskt mål, kommer USA snabbt och fullskaligt att svara och kanske på ett oproportionerligt sätt. Sådana juridiska besked är inte nödvändiga, men ges ändå!”, skrev han på Twitter.

Demokraterna svarade då med att hänvisa till ”The War Power Acts” från 1973. Den säger att när amerikanska styrkor utomlands sätts in i väpnade konflikter utan en krigsdeklaration ska presidenten ge en skriftlig rapport inom 48 timmar till kongressens talman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet