Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En gata i Bagdad och en amerikansk soldat utanför den amerikanska ambassaden i Irak. Flera Bagdadbor beskriver samma oro som den svenske man som vi intervjuar anonymt i texten. Foto: TT/ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk på plats i Bagdad: Påminner om krigsutbrottet 2003

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen fortsatte raketerna att falla över Bagdad. SVT Nyheter har varit i kontakt med en svensk på plats i den irakiska huvudstaden där sirener blandas med ljudet av explosioner.
– Det känns som att det när som helst kommer att bli proxy-krig, säger han.

För andra dagen i rad har raketer fallit över Bagdad – under söndagen skadades sex personer i attackerna som bland annat riktats mot den gröna zonen, där USA:s ambassad och flera myndighetsbyggnader ligger. Det uppger poliskällor för Reuters.

SVT Nyheter har varit i kontakt med en svensk som är på plats i Bagdad och han är orolig över att den hotfulla situationen fortsätter att eskalera.

– Läget påminner just om 2003 när USA invaderade Irak. Folk bunkrar matvaror i väntan på att det kan bli krig när som helst. Amerikanska drönare och stridsflygplan hörs över Bagdad. Sirenerna hörs och blandas med ljudet av raketsmällar, säger han.

Mannen vill vara anonym i rädsla för sin säkerhet.

”Känns som att det när som helst kommer att bli proxykrig”

Svensken är inte ensam om att vara orolig.

– I dag var det mer oroligt än i går och vi tror att varje dag kommer att bli sämre än dagen innan. Det känns som att det när som helst kommer att bli proxykrig (krig via ombud, reds anm.) i Irak mellan USA och Iran. Vi är mest oroliga för Irans attacker för de är inte lika specifika som de amerikanska attackerna.

Under helgen fortsatte USA, Iran och irakiska miliser att rikta nya hot mot varandra. Under söndagen röstade det irakiska parlamentet också igenom en resolution som kräver att regeringen ska begära att den USA-ledda koalitionen som strider mot IS ska dra sig tillbaka från Irak.

Det betyder att även Sverige kan tvingas lämna.

– Behovet av internationellt samarbete kvarstår för att bekämpa Daesh (IS, reds anm.), säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter.

Svenska ambassaden oskadd

Sent på söndagskvällen meddelade Utrikesdepartementet att den svenska ambassaden i Bagdad inte har berörts av raketerna mot den gröna zonen.

– Ambassaden har inte drabbats av raketbeskjutningarna och har i dag bedrivit ordinarie verksamhet. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst till nyhetsbyrån TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet