Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Nära ett krig i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Vi är nu nära krigshandlingar mellan Ryssland och Ukraina. För första gången i modern tid finns risk för ett krig i Europa mellan två stora stater, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Putin har alltså bestämt sig för att slå till. Efter att ha förnekat militär inblandning på Krim bestämmer han sig nu för att helt öppet gå in på en annan stats territorium.

Det är den nybildade regeringen i Ukraina som nu upplever sin första kris, där man knappast kan vara säker på de egna styrkornas lojalitet.

Krimkonflikten

Gäller hela Ukraina

Det som är intressant – eller snarare otäckt – med beslut som det ryska parlamentets överhus nu fattat, är att det inte bara gäller för Krim. Intresset har ju de senaste dagarna varit riktade dit eftersom Ryssland enligt avtal med Ukraina har en stor flottbas för Svarta havet där.

Putin beskriver det nu som att han ska skydda ryssar och ryska intressen varsomhelst på Ukrainas territorium tills krisen där har lösts.

Det betyder alltså att vi kan räkna med att Ryssland också vill sända trupp till östra och västra Ukraina. På alla dessa ställen i Ukraina har det kommit till oroligheter mellan anhängare till den nya ukrainska regeringen och anhängare till den ryskvänlige avsatte presidenten Janukovytj.

Ryssland får alltså en förevändning att ta sig in med militära styrkor vart man behagar i Ukraina enligt detta beslut. Och Ryssland har redan på gång en militärövning på gränsen Ukraina med 150.000 man.

Hur ska trupperna användas?

Men sedan kommer nästa fråga: Hur ska de ryska trupperna användas?

Kommer de verkligen att sättas in i strid eller kommer de att få en övervakande funktion vid strategiskt viktiga platser? Hur som helst så kan det bara ses som en invasion. Och vi får räkna med att Ukraina kommer att försvara sig mot inkränktare. Det blir en stor risk för krigshandlingar. Ett krig i Europa, alltså.

Men det ska fortfarande inte uteslutas att en del av dagens beslut är en del i psykologisk krigföring av stora mått. Ryssland vill spela med musklerna för att skrämma Ukraina till medgörlighet:

Att Putin nu går så här långt är dock tecken på något annat: Rädsla. Han är rädd för den nya utvecklingen i till exempel Ukraina. Det här en ängslig stormakt som slår till.

Maktlöst

Rädslan handlar om att Ryssland fruktar för att bli än mer maktlöst. Man har förlorat sitt östeuropeiska imperium. De staterna är nu med i EU och Nato. Nu skulle även Ukraina som Ryssland känner stor samhörighet med gå förlorat till Västeuropa. Ryssland värjer sig med näbbar och klor.

Det är svårt att än överblicka följderna av denna mobilisering av ryska trupper mot Ukraina. Läget i Europa kommer att förändras. Ryssland får en ställning som en aggressiv krigshetsande nation.

Rysslands agerande nu kan också ses som ett försök att skrämma de tidigare bundsförvanterna, de gamla socialistiska östeuropeiska staterna som Estland, Polen och Tjeckien. Oron för Ryssland kommer att växa. Vi får ett annat Europa.

Dessutom kan vi nog konstatera att vare sig EU, USA eller FN har möjligheter att ingripa. EU har ju blivit som ett slags skyddsmakt för Ukraina, som åtminstone halva befolkningen hoppas på.

FN förlamas

Men frågan är vad EU kan göra. EU är ju ingen organisation för att lösa kriser av det här slaget. Och frågan är vad USA kan göra mer än att kraftigt fördöma. USA behöver Ryssland i andra konflikter som till exempel den i Syrien.

Och FN kommer troligen att förlamas. För FN:s säkerhetsråd kan ingripa om en stat kränker en annan stat, men eftersom Ryssland sitter i säkerhetsrådet har man vetorätt och kan stoppa allt sådant.

Det är i sanning just nu en mycket hopplös och svårlösbar kris som inleds.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet