En 63-årig man misstänks för explosionen i Nashville på juldagen. Foto: Mark Humphrey/AP/Metro Nashville PD

Nashville-bombare till granne: ”Världen kommer aldrig att glömma mig”

Uppdaterad
Publicerad

En granne till den 63-årige man som misstänks för explosionen i centrala Nashville på juldagsmorgonen säger att han inte lade märke till något misstänkt med 63-åringen. Några dagar tidigare hade 63-åringen dock sagt till sin granne att världen ”aldrig skulle glömma honom”.

Det var vid halv sju på juldagsmorgonen som en husbil exploderade i centrala Nashville i USA.

Tre personer fördes till sjukhus och smällen orsakade skador på byggnader och störde telekommunikationen i Tennessee och flera andra delstater.

En 63-årig man har identifierats som den misstänkte gärningmannen. Poliskällor har tidigare sagt till CNN att det troligen rör sig om ett självmordsdåd och DNA från den misstänkta mannen har hittats på brottsplatsen.

”Var bara tystlåten”

En granne till 63-åringen säger till AP att han pratade med honom några dagar före explosionen.

När grannen frågade om han förväntade sig att jultomten skulle ge honom något bra till jul svarade 63-åringen ”Oh ja, Nashville och världen kommer aldrig att glömma mig”, säger grannen till AP.

Grannen säger att han i stunden inte funderade så mycket mer över det 63-åringen sagt, och först efteråt förstått att han måste ha syftat på explosionen.

– Inget med den här killen väckte några misstankar. Han var bara tystlåten, säger grannen till AP.

Oklart motiv

Motivet bakom explosionen är fortfarande oklart.

– Vi hoppas på att få ett svar. Ibland är det omöjligt. Det bästa sättet att ta reda på motivet är att prata med personen. Det kommer vi inte att kunna göra i det här fallet, säger David Rausch vid polisen i Tennessee i en intervju med NBC under måndagen.

63-åringens dator och en portabel hårddisk undersöks, skriver AP. Man undersöker även mannens kontoutdrag från tiden före explosionen. Mannen hade bland annat gjort inköp av saker som kan ha använts för att bygga en bomb, enligt polisen.

Under tiden före explosionen i Nashville hade den 63-årige mannen gett bort ett fordon han ägde, och då sagt att han diagnostiserats med cancer. Det är dock oklart om mannen ska ha varit sjuk. En månad före explosionen ska han också ha gett bort ett hus han bott i under flera decennier, utan att ta betalt för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.