Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mazlum Abdi, befälhavare för SDF, i klippet.

Kurdisk ledare varnar för Turkiets Nato-krav: ”IS kan dra nytta av detta”

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen om Sveriges och Finlands Nato-ansökningar kan användas som ursäkt för Turkiet att gå in i norra Syrien. Det hävdar Syriens demokratiska styrkor (SDF), som varnar för att det i sin tur kan öppna för terrorgruppen IS att breda ut sig.

De senaste tidens hot från Turkiet om en militär operation i norra Syrien har utspelat sig samtidigt som landet satt upp krav för att godkänna Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. Motståndet handlar bland annat om relationerna till kurdiska militanta grupper.

Gerillaorganisationen PKK är terrorstämplad av såväl Turkiet som Sverige och EU. Men president Recep Tayyip Erdogan vill att omvärlden även terrorstämplar YPG, som han också har hotat att slå till emot i en möjlig offensiv.

– Ett av korten turkarna kan spela ut för att invadera våra områden är att använda Nato-ansökningarna för att pressa USA och Nato att få grönt ljus för att angripa våra områden, säger Mazlum Abdi, befälhavare för Syriens demokratiska styrkor (SDF) till SVT.

IS kan dra nytta av turkiska angrepp

YPG utgör en stor del av SDF, som i sin kamp mot terrorgruppen IS har fått stöd från stora delar av västvärlden. Abdi, som själv står med på Turkiets lista över eftersökta terrorister, varnade i dag för att Nato-samtalen och eventuella eftergifter till Turkiet kan få konsekvenser även för möjligheterna att stå emot IS i regionen.

– När vi är upptagna med att slå tillbaka mot de turkiska angreppen kan det uppstå luckor i fånglägren som IS kan dra nytta av, medan vi är upptagna vid frontlinjen mot Turkiet, om de startar en militär operation, säger han.

Abdi försäkrar vidare att Sveriges stöd till SDF endast är politiskt och moraliskt, men betonade vikten av att det fortsatt finns kvar.

– Om Sverige backar från kampen mot IS och att stötta oss genom att göra eftergifter till Turkiet, så innebär det eftergifter inte bara från Sverige utan från det internationella samfundet. [Det skulle] stärka Turkiets ställning att ytterligare trappa upp i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.