Nato: ”Freden på vår kontinent har krossats”

Uppdaterad
Publicerad

Nato har aktiverat sin försvarsplan, men kommer inte att gå in militärt i Ukraina, meddelar försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff.

– Freden på vår kontinent har krossats, säger Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg höll vid lunchtid på torsdagen en presskonferens med anledning av den ryska invasionen av ukraina.

– Detta är en avsiktlig, kallblodig och sedan länge planerad invasion, säger Stoltenberg.

”Ett nytt Europa”

Han fortsätter med att konstatera att vi nu står inför krig i Europa ”i en skala och av en typ som vi trodde tillhörde historien”.

– Det kommer att vara ett nytt Europa efter det som hänt i dag.

– Vi fortsätter att stå tillsammans och fördömer Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Vi kommer att försvara varje allierad och varje millimeter av Natos territorium.

Försvarsalliansen Nato har nu aktiverat sina försvarsplaner för att se till att inget medlemsland attackeras eller på något sätt dras in i konflikten. Agerandet ger Natos militära befälhavare större befogenheter att agera, bland annat när det kommer till att flytta styrkor, rapporterar Reuters.

– Det innebär att man har delegerat beslutsfattandet till de militära befälhavarna, i enlighet med planen som har fastställts tidigare, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker och senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

Kommer inte gå in militärt

Fler trupper skickas nu till Nato:s östra flank, som sträcker sig från södra Bulgarien till norra Estland. Men Jens Stoltenberg upprepar på pressträffen vad Nato tidigare har kommunicerat, att man inte kommer att gå in militärt i Ukraina.

– De kommande dagarna och veckorna kommer det ännu fler (soldater), säger Stoltenberg.

– Vi måste svara med förnyad beslutsamhet och ännu starkare enighet.

Under fredagen kommer man också att hålla ett virtuellt toppmöte för att diskutera läget vidare. Sveriges statsminister Magdalena Andersson kommer att delta i mötet, uppger källor till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.