Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skriver på sociala medier att han nu anklagas för nya brott. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Navalnyj förflyttad: ”Vi vet inte var han är”

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Navalnyj har förflyttats till okänd plats, uppger den fängslade oppositionsledarens stab.

”En advokat som skulle träffa honom hejdades klockan 14, och fick beskedet: Det finns ingen dömd med det namnet här”, skriver Kira Jarmysh, talespersonen, på Twitter. ”Vi vet inte var Aleksej är nu, eller till vilken anstalt han förts”.

Förflyttats till högsäkerhetsfängelse

I mars fick Navalnyj sitt 2,5 år långa fängelsestraff förlängt till nio år. Han bedömdes ha gjort sig skyldig till förskingring och domstolsförakt.

Navalnyj överklagade förlängningen men hans begäran avvisades av en lokal domstol i Moskva, som därmed meddelade att han skulle förflyttas till ett högsäkerhetsfängelse. Det är däremot oklart till vilket.

”Naturligtvis var vaken Aleksejs advokater eller hans anhöriga informerade om hans förflyttning i förväg. Det gick rykten om att han skulle flyttas till straffkolonin IK-6 i Melechovo, men det är omöjligt att veta när (och om) han faktiskt kommer dit”, skriver Kira Jarmysh.

IK-6 har av bland andra Navalnyj själv beskrivits som en ”monstruös” plats där tortyr förekommer.

”En-mot-en mot systemet har försökt döda honom”

”Så länge vi inte vet var Aleksej befinner sig, fortsätter han att stå en-mot-en mot systemet som har försökt döda honom. Vår huvuduppgift är nu att lokalisera honom så snart som möjligt”, fortsätter Jarmysh.

Vem är Aleksej Navalnyj?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.