• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Nazister hyllar Trump

Publicerad

President Donald Trumps senaste utspel då han hävdade att ”båda sidor” gjorde sig skyldiga till våldet i Charlottesville i Virginia hyllas av nazister och högerextremister i USA.

”Den här mannen gör verkligen allting i sin makt för att backa upp oss och vi behöver hans uppbackning”, skriver Andrew Anglin, redaktör för en amerikansk nazistisk sajt och tillägger:

”Det kommer att vara väldigt, väldigt svårt att tycka illa om Trump en lång, lång tid efter detta”.

Stolt över presidentens uttalande

Den före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke har tidigare applåderat Trump på Twitter. ”Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning”, skrev han bland annat.

LÄS MER: TV: Ku Klux Klan-ledare: ”Tack, president Trump”

Richard Spencer som organiserade den högerextrema demonstrationen i Charlottesville, där en motdemonstrant dödades av en nazistsympatisör, känner sig ”stolt” över presidentens uttalande.

– Trump är mån om sanningen, säger han.

Presidenterna Bush släppte gemensamt uttalande

Samtidigt har de båda tidigare presidenterna och de enda nu levande republikanerna som varit presidenter, far och son George W.H. Bush och George W. Bush, fördömt Trumps uttalanden i en gemensam kommentar.

”USA måste alltid fördöma rasism, antisemitism och hat i alla dess former”, skriver de och fortsätter ”alla människor är skapade jämlika och har av sin skapare tilldelats vissa obestridliga rättigheter”.

LÄS MER: Svensk vd hoppar av Trumps grupp

Även CIA:s tidigare chef John Brennan vänder sig mot presidentens kommentarer om Charlottesville och kallar dem för ”farliga” och ”avskyvärda”, rapporterar CNN.

”Trumps ord, och de övertygelser som de speglar, är en nationell skam. Alla amerikaner med ett samvete måste förkasta hans farliga och fula kommentarer. Om han tillåts fortsätta på denna vettlösa väg kommer Trump att skada det amerikanska samhället och vår ställning i världen. Genom sina ord och handlingar utsätter Trump vår nationella säkerhet och våra kollektiva framtidsutsikter för stor risk”, skriver John Brennan i ett brev till en av nyhetskanalens reportrar som tidigare berättat att både hans mor- och farföräldrar mördades under Förintelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet