Kongressbyggnadens kupol från sydväst. Foto: Shawn Thew /EPA

Nedstängning av USA:s statsapparat skjuts upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Republikaner och demokrater har nått en ny uppgörelse som innebär att statsapparaten är finansierad till i början av mars. Uppgörelsen är ett hårt slag för de republikaner på högerkanten som velat driva en mer kompromisslös linje, skriver The Hill.

Redan förra helgen kom parterna överens om ett utgiftstak för 2024 på 1659 miljarder dollar, men risken för en nedstängning var fortsatt stor eftersom alla detaljer måste klubbas före den 19 januari.

Nu skjuts fristen fram till den 1 mars eller den 8 mars, beroende på vilka delar av statsapparaten det gäller – förutsatt att kongressens båda kamrar godkänner överenskommelsen senast den 19 januari.

I representanthuset kommer troligen delar av den republikanska gruppen att rösta nej, skriver The Hill. Den republikanske talmannen Mike Johnson kommer i så fall att behöva stöd från Demokraterna för att baxa igenom överenskommelsen.

Motståndarna i det egna partiet har under veckan försökt få Johnson att backa från uppgörelsen om utgiftstaket, men han har stått fast vid den.

De har också förordat en mycket längre förlängning av budgetfristen, till efter den 30 april. Tanken är att pressa Demokraterna till mer långtgående eftergifter, men somliga hoppas också att en lag om automatiska besparingar ska utlösas.

Om ingen ordinarie budget klubbats före 1 maj måste nämligen försvarsutgifterna minska med 1 procent och övriga utgifter med 5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.