Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulin/TT

Netanyahu: Israel kommer inte att följa resolutionen

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråds krav på att Israel ska sluta bygga nya bosättningar på ockuperade områden rör upp känslor.

Från israeliskt håll säger man att man inte kommer att följa de nya direktiven. Istället ser man fram emot att arbeta med Trump-administrationen som tillträder den 20 januari.

Gårdagens beslut i FN:s säkerhetsråd rör upp känslor i Israel. Mest besvikna är man på USA, som i stället för att lägga sitt veto avstod från att rösta. Detta ses från israeliskt håll som ett svek.

Om resolutionen får någon betydelse för fredsprocessen återstår att se, men Israel säger att de inte tänker följa den.

FN-krav på Israel

– Israel förnekar FN:s säkerhetsråds anti-bosättningsresolution och har inte för avsikt att följa den, säger landets premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

Han säger också att beslutet är ”skamligt” och att Israel ska utvärdera sina band till FN.

– Jag har gett utrikesministern instruktioner om att inom en månad utvärdera alla våra kontakter med FN, säger Netanyahu enligt Reuters.

Bland annat ska Israels ekonomiska bidrag till FN ses över, och en utbetalning på 7,8 miljoner dollar ska redan ha stoppats. Det handlar om pengar till fem FN-organ som enligt Netanyahu är ”extra fientliga gentemot Israel”.

Kerry väntas hålla tal

Beslutet att avstå från att rösta, i stället för att stoppa resolutionen genom att lägga ett veto, är ett av de sista som tas av USA innan Barack Obama lämnar posten som landets president. Utrikesminister John Kerry väntas de närmaste dagarna hålla ett tal för att berätta om sina visioner för en tvåstatslösning.

– I dagarna kommer jag att berätta mer om omröstningen i FN:s säkerhetsråd och dela med mig av mina tankar om hur vägen framåt ser ut, säger han i ett uttalande, enligt Haaretz.

”Saker kommer att bli annorlunda”

Efter omröstningen planerar Israel nu att arbeta tillsammans med den tillträdande Trump-administrationen. Trump twittrade själv strax efter att resolutionen gått igenom att ”saker kommer att bli annorlunda efter den 20 januari”, när han tillträder som USA:s president.

Israel planerar också att införa sanktioner mot två av de länder som låg bakom resolutionen, och premiärminister Benjamin Netanyahu har bett de israeliska ambassadörerna i Nya Zeeland och Senegal om råd, skriver tidningen Haaretz. Israel har inga diplomatiska band till de andra två länder som lade fram resolutionen, Venezuela och Malaysia.

Senegals utrikesminister skulle besöka Israel, men detta har Netanyahu har ställt in. Han ska, enligt Haaretz, också beordrat att allt planerat stöd till landet upphör.

Beslutet en väg mot fred

Från Palestinskt håll kom positiva reaktioner på beslutet:

– Dagens beslut kan med rätta ses som ett sista försök att bevara tvåstatslösningen och återuppta en väg mot fred, sade Riyad Mansour, Palestinas ambassadör i USA, efter beslutet, enligt Washington Post.

– Det här är en segerns dag för internationell lag och ett förnekande av extremistkrafterna i Israel. Det internationella samfundet säger till Israels befolkning att säkerhet och fred inte kommer genom ockupation…utan genom fred, genom att se till att ockupationen får ett slut och att en etablerad Palestinsk stat kan existera sida vid sida med Israel, säger Palestinas chefsförhandlare, Saeb Erekat, till nyhetsbyrån Reuters.

FN.s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger via en talesperson att beslutet är ett viktigt steg som visar att tron på en tvåstatslösning fortfarande lever.

Det var på fredagskvällen som FN:s säkerhetsråd röstade igenom en resolution som kräver att Israel slutar bygga bosättningar på ockuperade områden. 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja till resolutionen, och USA avstod från att rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-krav på Israel

Mer i ämnet