Skottlands ledare Nicola Sturgeon. Foto: AP/Andy Buchanan

Nicola Sturgeon friad från anklagelser

Publicerad

Skottlands ledare Nicola Sturgeon frias från anklagelser om att ha vilselett parlamentet och att ha påverkat utredningen mot sin företrädare.

I en granskning av förstaminister Sturgeons hantering av situationen, genomförd av den fristående juristen James Hamilton, kom man fram till att Sturgeon inte hade brutit mot några regler. Om granskningen hade visat motsatt resultat hade Nicola Sturgeon förväntats avgå, något som oppositionen hela tiden krävt.

Sturgeon har fått hård kritik för vad hon gjorde – och lät bli att göra – när hon fick veta om anklagelser från flera kvinnor mot förre ledaren Alex Salmond. Hon anklagades för att ha försökt påverka utredningen till sin företrädares nackdel.

Val i maj

Resultatet kan ha stor påverkan på valet till skotska parlamentet, som äger rum i maj. Sturgeon och partiet SNP har lovat att genomföra en folkomröstning om utträde ur Storbritannien om de får majoritet.

Alex Salmond friades förra året av en domstol helt från anklagelserna om sexualbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.