Foto: TT

Nigel Farage avgår

Uppdaterad
Publicerad

Nigel Farage, partiledare för EU-kritiska brittiska partiet Ukip, avgår. Beskedet kommer en dryg vecka efter att Storbritannien röstat för att lämna EU.

Brexitförespråkaren Nigel Farage säger att han har uppnått sitt politiska mål i och med resultatet av Storbritanniens omröstning om EU och därför nu lämnar sin post som ledare för Ukip.

Enligt Sky News säger Farage att han nu vill få tillbaka sitt liv.

– Mitt mål i politiken var att få Storbritannien ut ur EU. Det röstade vi för och nu känner jag att jag har gjort mitt och kan omöjligen göra mer. Därför känns det nu rätt att avgå som partiledare.

– Jag blev involverad i detta för att jag ville att vi skulle vara ett självstyrande land, inte för att ha en karriär som politiker, fortsätter han.

Farage avgick från sin post redan i fjol, men ändrade sig och var efter bara några dagar tillbaka som partiledare. Denna gång kommer han dock inte att återvända, lovar han.

Avgått en gång tidigare

Sedan EU-omröstningen har Storbritannien hamnat i en allt mer diffus politisk situation. Premiärminister David Cameron, som leder det konservativa partiet, berättade dagen efter omröstningen att han kommer att avgå. Vem som kommer att ta över efter honom i höst är oklart.

Favoriten och brexitförespråkaren Boris Johnson meddelade för bara några dagar sen att det inte kommer att bli han. Däremot finns inrikesminister Theresa May och justitieminister Michael Gove bland de intresserade.

Farage vill dock inte ge sitt stöd till någon av kandidaterna.

Säker på att landet lämnar EU

Storbritanniens politiska situation pressas ytterligare av att EU vill ha en ansökan om utträde så snart som möjligt. Själva vill de vänta med att lämna in den till en ny premiärminister är på plats i oktober.

Farage är säker på att landet till slut kommer att lämna unionen. Det viktiga nu är att välja en premiärminister som inte kommer att vika sig för EU:s krav att fri rörlighet för människor ska gälla även efter att Storbritanniens EU-medlemskap upphört, säger Farage. EU vill ha det löftet i utbyte mot att Storbritannien fortsätter ha tillgång till EU:s inre marknad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet