Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 31-åriga Nikolaj berätta varför han kom tillbaka efter ett halvår i Georgien. Foto: Alexander Zemlianichenko

Nikolaj flydde mobiliseringen – nu tillbaka i Moskva: ”Känner rädsla ibland”

Publicerad

Det fullskaliga kriget utlöste en migrationsvåg från Ryssland och drygt 800 000 människor beräknas ha lämnat landet. Nu har omkring 15 procent av dem återvänt, visar en ny studie.

– Jag var inte redo att lämna mitt hem för alltid, säger 31-åriga Nikolaj som är en av de som återvänt till Moskva.

Emil Kamalov är en av fem forskare bakom projektet Outrush som studerar den ryska migrationen som en följd av kriget. Totalt har över 5 000 människor i 60 länder intervjuats i flera omgångar.

– Vår bedömning är att ungefär 15 procent av de som lämnade Ryssland efter den 24 februari 2022 har kommit tillbaka, säger Kamalov.

En stor del återvänder tillfälligt

De flesta lämnade Ryssland antingen under våren förra året, strax efter att Ryssland invaderade Ukraina, eller under hösten efter att Putin införde en delvis mobilisering. Enligt Re:Russia, en analysplattform som drivs av ryska akademiker i exil, handlar det om den största migrantvågen från Ryssland sen 90-talet.

Forskarna som intervjuat migranterna berättar att majoriteten av de som återvänder gör det tillfälligt för att lösa olika praktiska frågor. Det handlar om ungefär 65 procent av alla som kommit tillbaka.

– Nån kom tillbaka för att sälja sin lägenhet, en annan för att skriva en fullmakt och någon för att avsluta sina bankkonton, säger Kamalov.

Förlitar sig på frivilliga

Resten av de som kommit tillbaka planerar att stanna i Ryssland. 31-åriga Nikolaj från Moskva är en av dem:

– Visst känner jag rädsla ibland men det hjälper att veta att det pågår en reklamkampanj för att få frivilliga att gå med i armén och jag vet genom bekanta ute i regionerna att killar där går med för att få bra betalt.

Han vill förbli anonym på grund av riskerna med att uttala sig kritiskt mot det pågående kriget.

”Inte så farligt”

Forskarna från Outrush bekräftar att många av de som flydde efter mobiliseringen tenderar att komma tillbaka efter insikten att Ryssland främst mobiliserar folk från regionerna.

– Några har stött på diskriminering i det nya landet eller andra problem som att få jobb. Många kommer tillbaka för att det på det stora hela inte var så dåligt som de trodde, säger Emil Kamalov.

Hör Nikolaj, som återvänt till Ryssland, i videon ovan.

Kazakstan: 150 000

Serbien: 150 000

Armenien: 110 000

Montenegro: 65 000

Turkiet: 90 000

Israel: 75 000

Georgien: 62 000

EU: 55 000

USA: 30 000

Andra länder: 30 000

Totalt: 817 000

Källa: Re:Russia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.