• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Missa inte Utrikesbyrån som publiceras 19.00 onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i svt2 kl 21.45. Programledare: Johan Ripås Foto: SVT

ANALYS: Fredspris-förbannelsens elaka trollkarl är Nobelkommittén själv

Publicerad
Analys ·

Fred på jorden och mellanmänsklig förbrödring – en fin önskan värdig inte bara julklappslistan utan också Alfred Nobels testamente. Etiopiens konflikt väcker debatt om ”de för tidiga fredsprisens förbannelse” men vem är det i så fall som har kastat den?

Carl Fridh Kleberg

Utrikesreporter

När Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed nyligen utropade seger över upprorsmakare i den nordliga Tigray-regionen duggade de ironiska kommentarerna tätt. Det tvistas friskt om huruvida han har agerat rätt i den inhemska konflikten. Men våldsamma strider är ingen smickrande look för fjolårets mottagare av världens kanske finaste utmärkelse.

Många medier har också beskyllt Nobelkommittén för ännu ett för tidigt utdelat pris. Resonemanget lyder att pristagare svårligen kan leva upp till fredshajpen, och att deras senare snedsteg i stället solkar ned helgonglorian. Financial Times kommentator beskriver till och med ”det för tidiga Nobelprisets förbannelse”, en av flera som liknar det vid mörk magi.

Kontroversernas lista

Abiy Ahmed är förstås inte ensam som omstridd pristagare. Barack Obamas nyutkomna memoarer ger upphov till nostalgiska suckar här i Sverige där den amerikanske expresidentens popularitet närmast slog i taket. Mindre rosenskimrande är minnesbilden hos mina jemenitiska vänner som förknippar honom med drönarbombningarnas civila dödsoffer.

När USA:s utrikesminister Henry Kissinger och nordvietnamesiske Le Duc Tho 1973 fick priset för vapenvila i Vietnamkriget dödförklarade satirikern Tom Lehrer den politiska satiren. Veterandiplomaten Jan Eliasson beskriver i veckans Utrikesbyrån hur UD blev nedringt med ilskna samtal om att pristagarna i själva verket bar skulden för krigets fasor.

Få världsledare står i dag på kö för att träffa Myanmars kändaste exdissident Aung San Suu Kyi sedan hon tagit militärens övergrepp mot minoritetsgruppen rohingyer i försvar.

”Aspiration” spelar in

Och så vidare, listan är lång. Men om om det stora antalet kontroverser ger Abiy Ahmed någon tröst så är det mer besvärande för Norska Nobelkommittén.

När jag nyligen talade med ordföranden, Berit Reiss-Andersen, gick hon inte med på förbannelse-beskrivningen. Hon framhöll att priset delas ut för handlingar under det gångna året, och att kommittén näppeligen har någon spåkula i vilken de kan bedöma en tilltänkt pristagares framtida lämplighet.

Å andra sidan så är lite kontrovers nog trots allt bra för att främja debatt kring fred och frihet i världen, tillade hon. Och hon konstaterade att valet av pristagare delvis handlar om ”aspiration och inspiration” snarare än om vad någon redan har gjort.

En självvald förbannelse

Visst, kommittén har inget lätt jobb men det är en knepig sits som man själv satt sig i.

Vill kommittén slippa ur den så kan den nöja sig med att prisa det som redan har hänt, och avstå från att försöka knuffa världsskeenden i vad man anser vara en behjärtansvärd riktning. Alternativet vore att helt axla det ansvar som följer med att prisa åtminstone delvis utifrån fromma förhoppningar.

I dag gör man i stället lite av båda, och om det nu vilar en förbannelse över priset så finns det ingen ond trollkarl, ingen Nobeldemort som kastar tolldomen. Bara kommittén själv.

Veckans Utrikesbyrån handlar om Nobels fredspris och kontroverserna runt det. Se programmet på SVT Play eller 21.45 på onsdag i SVT2.

Några kontroversiella pristagare

  • Europeiska unionen: När EU fick fredspriset 2012 retade det gallfeber på många, bland andra de tidigare pristagarna Desmond Tutu och den nordirländska fredskämpen Mairead Corrigan. Tillsammans med ett antal andra pristagare krävde de att utbetalningen av prispengarna till EU skulle stoppas. Nobelkommittén motiverade sitt beslut med att EU bidragit till fredsbyggande och demokrati i Europa under sex årtionden. EU är ”helt uppenbart inte en av de fredsförkämpar som Alfred Nobel föreställde sig” då han instiftade priset, kontrade motståndarna. Andra pekade på hur EU börjat bygga murar runt sig och hur det rimmade illa med fredstanken.  
  • Barack Obama: Som relativt ny president i USA fick Obama ta emot fredspriset 2009, vilket han själv sade sig vara förvånad över. Världsledande medier instämde. Kritiken handlade både om att Obama var så ny i sin roll, men också om att utnämningen kunde ses som politiskt motiverad och som en symbolisk reaktion på den tidigare – hårt kritiserade – regeringen i USA under president George W Bush. Geir Lundestad, ordförande i Nobelkommittén mellan 1990 och 2014, erkände i sina memoarer att han ångrade valet av Obama.  
  • Aung San Suu Kyi: Medan hon fortfarande satt i husarrest gavs Myanmars (Burmas) oppositionsledare fredspriset 1991, för sin ickevåldskamp för demokrati och mänskliga rättigheter i landet som styrts av en hård militärjunta i årtionden. Då var valet inte speciellt kontroversiellt – men i dag är det annat ljud i skällan. Sedan Suu Kyi tog över som Myanmars ledare har hon fått allt skarpare kritik för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna. Krav har framförts på att frånta Suu Kyi fredspriset.  
  • Le Duc Tho och Henry Kissinger: Under pågående Vietnamkrig fick Nordvietnams och USA:s fredsförhandlare 1973 dela på priset i de mest kontroversiella utnämningarna i prisets historia. Tidningen The New York Times döpte om utmärkelsen till ”Nobels krigspris”. Le Duc Tho vägrade att ta emot priset och Kissinger kom inte på utdelningsceremonin. Några år senare, när Sydvietnams huvudstad Saigon föll under de nordvietnamesiska styrkorna, erbjöd sig Kissinger att lämna tillbaka fredspriset, men det godtog inte Nobelkommittén.

Källa: TT

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.