Missa inte Utrikesbyrån som publiceras 19.00 onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i svt2 kl 21.45. Programledare: Johan Ripås Foto: SVT

Norska Nobelkommittén: Ointressant om alla var eniga

Uppdaterad
Publicerad

När Nobels fredspris i veckan delas ur sker det mot bakgrund av kontrovers kring förra årets pristagare, Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, och hans militäroffensiv i landets norra del. Men att valet av pristagare väcker debatt är inget dåligt, säger Norska Nobelkommiténs ordförande.

Etiopiska ledaren Abiy Ahmed fick fredspriset i fjol för fredsfrämjande arbete, och särskilt då arbetet för att lösa konflikten med grannlandet Eritrea. Men höstens konflikt med upprorsmakare i den nordliga Tigray-provinsen har väckt kritik både mot Abiy Ahmed och mot valet av honom som fredspristagare.

”Etiopiens premiärminister byter Nobels fredspris mot inbördeskrig”, löd en rubrik från nyhetsbyrån Bloomberg.

”Styrka” att väcka debatt

Men när Norska Nobelkommittén nu i dagarna delar ut årets pris, denna gång till FN:s livsmedelsprogram WFP, försvarar ordföranden Berit Reiss-Andersen kontroversiella val på listan över historiska pristagare.

– Fredspriset vore ointressant om det var ett pris om vilket alla människor var eniga, säger hon i SVT:s Utrikesbyrån.

– Styrkan med fredspriset är ju att det väcker debatt.

Inget problem för priset

Att pristagare inte lever upp till de ideal som förknippas med fredspriset efter att de väl ha fått det må vara en besvikelse, men det är enligt henne inget problem för själva priset.

Som exempel nämner hon 1991 års pristagare Aung San Suu Kyi, världskänd demokratiaktivist i dåvarande Burma vars stjärna dalat rejält sedan hon vägrat fördöma militärens övergrepp mot minoritetsgruppen rohingyer.

– Hon var ju i det närmaste en internationell rockstjärna, den person alla statsledare och alla andra ville träffa, säger Reiss-Andersen.

– Inte heller Nobelkommittén kan spå i framtiden.

Veckans Utrikesbyrån handlar om Nobels fredspris och kontroverserna runt det. Se programmet på SVT Play eller 21.45 på onsdag i SVT2.

Några kontroversiella pristagare

  • Europeiska unionen: När EU fick fredspriset 2012 retade det gallfeber på många, bland andra de tidigare pristagarna Desmond Tutu och den nordirländska fredskämpen Mairead Corrigan. Tillsammans med ett antal andra pristagare krävde de att utbetalningen av prispengarna till EU skulle stoppas. Nobelkommittén motiverade sitt beslut med att EU bidragit till fredsbyggande och demokrati i Europa under sex årtionden. EU är ”helt uppenbart inte en av de fredsförkämpar som Alfred Nobel föreställde sig” då han instiftade priset, kontrade motståndarna. Andra pekade på hur EU börjat bygga murar runt sig och hur det rimmade illa med fredstanken.  
  • Barack Obama: Som relativt ny president i USA fick Obama ta emot fredspriset 2009, vilket han själv sade sig vara förvånad över. Världsledande medier instämde. Kritiken handlade både om att Obama var så ny i sin roll, men också om att utnämningen kunde ses som politiskt motiverad och som en symbolisk reaktion på den tidigare – hårt kritiserade – regeringen i USA under president George W Bush. Geir Lundestad, ordförande i Nobelkommittén mellan 1990 och 2014, erkände i sina memoarer att han ångrade valet av Obama.  
  • Aung San Suu Kyi: Medan hon fortfarande satt i husarrest gavs Myanmars (Burmas) oppositionsledare fredspriset 1991, för sin ickevåldskamp för demokrati och mänskliga rättigheter i landet som styrts av en hård militärjunta i årtionden. Då var valet inte speciellt kontroversiellt – men i dag är det annat ljud i skällan. Sedan Suu Kyi tog över som Myanmars ledare har hon fått allt skarpare kritik för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna. Krav har framförts på att frånta Suu Kyi fredspriset.  
  • Le Duc Tho och Henry Kissinger: Under pågående Vietnamkrig fick Nordvietnams och USA:s fredsförhandlare 1973 dela på priset i de mest kontroversiella utnämningarna i prisets historia. Tidningen The New York Times döpte om utmärkelsen till ”Nobels krigspris”. Le Duc Tho vägrade att ta emot priset och Kissinger kom inte på utdelningsceremonin. Några år senare, när Sydvietnams huvudstad Saigon föll under de nordvietnamesiska styrkorna, erbjöd sig Kissinger att lämna tillbaka fredspriset, men det godtog inte Nobelkommittén.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.