Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den totala solförmörkelsen – och hör jublet från åskådarna. Foto: Nasa.

Total solförmörkelse i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

En total solförmörkelse ägde rum över Nordamerika på måndagskvällen, svensk tid. Den syntes först i Mazatlan på Mexikos västkust och varade i dryga fyra minuter.

I ett band diagonalt över Nordamerika – från Mexikos Stillahavskust, över 15 delstater i USA och slutligen ut över Atlanten vid Newfoundland på Kanadas östkust – kommer dagen under några minuter att bli till skymning.

På många håll har minutiösa förberedelser inför tilldragelsen pågått under lång tid. Mängder av besökare kan bli en injektion i ekonomin och samtidigt utsätts stora och små orter för logistiska utmaningar. På många håll har hotellrummen varit fullbokade i flera månader.

”Ett slags vördnad”

Bill Nelson vid USA:s rymdstyrelse Nasa tycker att solförmörkelser har en speciell kraft.

– De får människor att känna ett slags vördnad för skönheten i vårt universum, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Tiotals miljoner människor lever i det cirka 18 mil breda band där den totala solförmörkelsen kommer att synas, och runt ett par hundra miljoner andra bor inte långt därifrån.

Händelsen väntas bli en av världens mest filmade och fotograferade i år, men för att ta de bästa bilderna gäller det att befinna sig i rätt område och – inte minst – att fenomenet inte råkar täckas av moln under de få minuter som allt handlar om.

Vädermyndigheten NWS räknar ner och kommer dagligen med prognoser om moln som kan täcka solförmörkelsens sträckning och tips florerar om kamerafilter, inställningar och stativ, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Se solförmörkelsen från början till slut i SVT:s livesändning.

Fakta: Solförmörkelse

En solförmörkelse inträffar när månen passerar mellan solen och jorden. Då blockeras nästan allt solljus från att nå ett visst område på jorden mitt på dagen under några minuter.

Under en total solförmörkelse ser det ut som att en skiva täcker en del av solen ända tills den täcker hela solen.

I Sverige kommer nästa totala solförmörkelse att ske först om drygt ett sekel, år 2126.

Vid solförmörkelser ska glasögon speciellt anpassade för solförmörkelse bäras för att skydda ögonen.

Källa: Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.