Nordkoreas ledare Kim Jong Un på en nytagen bild. Foto: TT

Nordkorea har avfyrat ny robot

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat en robot från Pukchang i närheten av huvudstaden Pyongyang, uppger försvarsdepartementet i Sydkorea. Uppgifterna bekräftades senare av Nordkorea.

Uppgifterna kommer mindre än en vecka efter att den slutna diktaturen skjutit upp en robot, som enligt bedömare kan ha längre räckvidd än tidigare varianter, skriver TT.

Roboten avfyrades strax före klockan 10, svensk tid, och ska enligt den japanska regeringen ha landat strax utanför japanska vatten. Den färdades ungefär 50 mil och nådde en höjd på hela 56 mil, enligt Reuters.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Nordkorea testade en ny typ av robot

Senare bekräftade Nordkorea  en ”lyckad” uppskjutning av en ballistisk robot, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå KCNA. ”Vapnet är nu redo för att användas militärt”, heter det.

Diktatorn Kim Jong-Un var själv med och övervakade när roboten avfyrades, enligt KCNA, och uppges ha sagt att den nu är redo att masstillverkas. Det rör sig om en ny typ av medeldistansrobot som kallas Pukguksong-2, och kallas ”ett lyckat strategiskt vapen”.

Enligt Sydkorea flög roboten 50 mil och avfyrades från Pukchang i närheten av huvudstaden Pyongyang.

Enligt Japanlandade roboten utanför landets ekonomiska zon och ska inte ha orsakat några materiella skador.

Strider mot FN:s resolutioner

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Vita huset uppger att de är medvetna om uppskjutningen, och konstaterar att dagens projektil hade en kortare räckvidd än vid Nordkoreas tre senaste testuppskjutningarna, enligt Reuters.

LÄS MER: Nordkorea hotar världen – så farliga är de

Japan protesterar

Japan protesterar kraftigt mot uppskjutningen och menar att den bryter mot FN-regler. Premiärminister Shinzo Abe meddelade efter attentatet sin avsikt att ta upp frågan om Nordkoreas robottester på G7-mötet i Italien nästa vecka.

G7 är en grupp bestående av världens enligt Internationella valutafonden (IMF) sju största avancerade ekonomier: Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet