Den ballistiska roboten sköts upp från Nordkoreas östkust och ska ha färdats i 40 minuter innan den landade i Japanska havet. Foto: JUNG Yeon-Je/TT

Nordkoreansk robot landade i Japans ekonomiska zon

Uppdaterad
Publicerad

Den ballistiska roboten sköts upp från Nordkoreas östkust i natt och ska ha färdats i 40 minuter innan den landade i Japanska havet, enligt sydkoreansk militär. Uppskjutningen retar upp ett redan ilsket Japan.

Roboten avfyrades strax före klockan tre nära staden Banghyon intill gränsen mot Kina.

Enligt en amerikansk missilforskare, som citeras av Reuters, rör det sig om en missil av ballistisk typ som endast kan kontrolleras en kortare sträcka, men har kapacitet att nå den amerikanska delstaten Alaska.

LÄS MER: Se SVT:s unika bilder från Nordkorea

Det japanska tv-bolaget NHK, som citerar det japanska försvarsdepartementet, säger att roboten kan ha landat i ett område i havet som räknas som japansk ekonomisk zon.

En talesperson för försvarsdepartementet säger att det handlar om ett område som sträcker sig 200 sjömil, motsvarande 37 mil, från Japans kust.

”Färdades långt”

LÄS MER: Så långt når deras robotar

Roboten ska ha färdats i över 40 minuter och 930 kilometer, vilket är ovanligt lång tid, säger den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga.

– Uppskjutningen tolereras inte och Japan protesterar kraftigt mot Nordkorea och fördömer agerandet, säger han vid en pressträff.

Sydkoreas president Moon Jae-In har sammankallat landets nationella säkerhetsråd efter beskedet att Nordkorea skjutit upp ännu en robot.

Kina å sin sida manar till lugn och återhållsamhet. Talespersonen Geng Shuang säger på en pressträff att Kina motsätter sig att Nordkorea går emot reglerna från FN:s säkerhetsråd, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Trump: Har killen inget bättre för sig?

Fakta om Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; som i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.