Nordkorea varnar nu Australien för en kommande attack. ”Den australiska utrikesministern bör tänka på de konsekvenser som följer den hänsynslösa tillrättavisningen”, säger en talesperson för ledaren Kim Jong-Uns utrikesdepartement. Foto: TT

Nordkorea hotar Australien med kärnvapen: Bör tänka på konsekvenserna

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea varnar Australien för en möjlig kärnvapenattack om den australiska regeringen fortsätter att ”blint följa den amerikanska linjen.”

Varningen kommer enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA från en talesperson för landets utrikesdepartement, skriver den australiska nyhetsbyrån AAP.

– Om Australien fortsätter att följa amerikanska åtgärder för att isolera och undertrycka Nordkorea och fortsätter att vara en brigad till den amerikanska härskaren, kommer det att bli en självmordsakt inom ramen för en kärnvapenattack från Nordkoreas strategiska styrka, säger talespersonen, enligt KCNA.

LÄS MER: Nordkoreas hot: ”Fullskaligt krig” om USA agerar militärt

Uppmanade Kina öka trycket

Uttalandet kommer efter att Australiens utrikesminister Julia Bishop uppmanat Kina att öka trycket på Nordkorea för att få ett slut på deras krigiska och olagliga beteende. Hon sade också att Nordkorea kommer att utsättas för ytterligare australiska sanktioner.

Enligt KCNA sade talespersonen att den australiska utrikesministern ”bör tänka på de konsekvenser som följer den hänsynslösa tillrättavisningen”.

LÄS MER: Hotet från Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet