Kim Jong-Un fattade beslutet under ett stort partimöte på fredagen, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA Foto: TT

Nordkorea uppger att man slutar med kärnvapentester

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kommer att sluta genomföra kärnvapentester, det meddelar landets statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Yonhap. Landet uppger också att provskjutningar med ICBM, interkontinentala ballistiska robotar, kommer att upphöra.

Diktatorn Kim Jong-Un ska under lördagen ha annonserat att Nordkorea nu kommer att stänga ner sin kärnvapenanläggning i norra delarna av landet. Inte heller några fler robottester är att vänta, uppger KCNA.

Beslutet ska ha fattats under ett möte med toppar från det styrande Koreas arbetarparti, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

– Sedan kärnvapenprogrammet nu har kontrollerats är det inte nödvändigt för oss att genomföra fler kärnvapenprov eller testskjutningar av robotar eller interkontinentala ballistiska robotar (ICBM), sade Kim Jong-Un vid mötet, enligt Yonhap.

Nordkorea har sedan 2006 genomfört sex provsprängningar med kärnvapen, samtliga i anläggningen Punggye-ri som ligger i landets nordvästra provins. Senaste testet var också det kraftigaste, och gjordes så sent som i september 2017, uppger nyhetsbyrån.

Trump: ”Mycket goda nyheter”

Uttalandet från Kim Jong-un kommer samtidigt som landet är mitt uppe i förberedelserna inför kommande möten med Sydkorea och USA. Såväl den amerikanske presidenten, Donald Trump, som Kim Jong-un har tidigare under våren deklarerat att man är redo att möta varandra.

Om en vecka träffar Kim den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in, och det omtalade Trump-mötet är planerat till tidigt i juni. Reaktionen från Donald Trump lät inte vänta på sig.

”Nordkorea har gått med på att upphöra med alla kärnvapenprov och stänga en stor testplats. Det här är mycket goda nyheter för Nordkorea och världen – stora framsteg! Ser fram emot vårt toppmöte,”, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Relationen mellan framförallt Nord- och Sydkorea, och även i viss mån mellan Nordkorea och USA, har tinat upp ordentligt sedan årsskiftet. Detta efter hösten 2017 då tonläget var minst sagt uppskruvat. Bland annat beslöt sig Kina, Nordkoreas enda allierade, för att begränsa oljeexporten till den stängda diktaturen.

I början av december 2017 sade en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement att ”ett krig är oundvikligt”.

Mjukare tongångar efter OS

Men så kom 2018, och Nordkorea meddelade att man hade för avsikt att skicka en delegation till OS i Sydkorea. På plats under vinterspelen tog Kim Jon-uns syster en lunch med Sydkoreas ledare. Därefter kunde spår av försiktig optimism skönjas i uttalanden från såväl Pyongyang, Seoul och Washington.

Den 5 mars 2018 besökte en en av Sydkoreas toppdiplomater diktaturen i norr. Detta ska ha varit den första gången som Kim Jong-Un träffade en sydkoreansk delegation sedan han tog över som ledare 2011.

Med allt mjukare tongångar länderna emellan kom beskedet tidigare i veckan att den avgående CIA-chefen och tilltänkta utrikesministern Mike Pompeo varit på besök i Nordkorea. Nyligen slog också Trump fast planerna fär mötet med Kim börjar formas:

– Förhoppningsvis blir det en relation som skiljer sig från vad den varit på många, många år, sade Trump för knappt två veckor sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet