Nordkoreas ledare Kim Jong Un höll avslutningsanförande vid en partikongress i Pyongyang. Oberoende journalister tilläts inte tillträde. Foto: KCNA 8 april 2021

Kim Jong Un varnar för dödlig hungersnöd

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong Un varnar för svält liknande den på 1990-talet då hundratusentals människor dog.

– Det är väldigt dramatiskt. Det kan handla om att situationen verkligen är dramatisk eller om att dra uppmärksamheten till sig, säger Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.

Samtidigt finns ingen insyn. Den sista internationella FN-personalen lämnade Nordkorea i mars.

Kim höll tal inför tusentals partitjänstemän på torsdagen och gjorde då det unika uttalandet.  Han har varnat för ekonomiska problem flera gånger förut, men aldrig jämfört med situationen på 1990-talet då minst 225 000 människor dog i hungersnöd.

Han talade om ”ännu en svår och mödosam marsch” vilket fick många att tänka på hungerkatastrofen då.

Det är dock omöjligt att veta hur situationen är i dag eftersom Nordkorea är tömt på internationella diplomater och biståndsarbetare.

– Vi har som internationell organisation inte kunnat arbeta i landet i år och inte heller större delen av förra året på grund av pandemin och stängningen av gränserna, säger Margareta Wahlström, Svenska Röda Korsets ordförande. 

Nordkoreas ledare Kim Jong Un höll avslutningsanförande vid en partikongress i Pyongyang. Oberoende journalister tilläts inte tillträde. Foto: KCNA 8 april 2021

FN lämnade

FN lämnade landet i mars och april på grund av pandemin, enligt uppgifter till SVT. Nu finns ingen internationell biståndspersonal kvar – endast lokalt anställda.

– Alla har lämnat landet. Det finns inga internationella kvar. De försökte in i det sista att stanna kvar. Ganska nyligen fanns två FN-personer kvar, men de lämnade också.

Svenska ambassaden i Pyongyang är tömd på svenskar och bemannas av lokal personal sedan augusti 2020. Sverige har ett utökat uppdrag som skyddsmakt åt USA, Kanada och Australien.

Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: AP Arkivbild

”Åt gräs under hungersnöden”

Röda Korset försökte stanna med internationell personal, men de lämnade landet i december.

– Vi får inte in några pengar i landet. Vi kan inte resa. Det är mindre och mindre förutsättningar för att faktiskt kunna jobba, säger Margareta Wahlström som besökte Nordkorea under hungersnöden i mitten av 1990-talet.

– Det var fruktansvärt. Det kan inte hända nu. Nu finns mycket större uppmärksamhet från omvärlden.

Hon fortsätter:

– Det jag såg när vi var där var att människor åt gräs! Det föddes väldigt få barn – om några överhuvudtaget. Man visade med stolthet alla rätter som man kunde tillaga av gräs.

Röda Korset uppger att senaste årens sanktioner mot Nordkorea slår hårt. De genomförs på grund av landets kärnvapenprogram med robottester.

Foto av vad som uppges vara en ny sorts robot som Nordkorea utvecklar. Landet har fördubblat kärnvapenarsenalen mellan 2017 och 2020 enligt Sipri. Foto: KCNA 25 mars 2021

Biden ”öppnar”

På onsdagen sade Vita huset att USA öppnar för ”viss diplomati” – om det leder framåt i samtal om nedrustning av kärnvapen. Men USA står fast vid sanktioner, enligt uttalandet. En vecka tidigare uppgav Vita huset att president Biden inte tänker möta Kim om kärnvapen.

Nordkoreas statskontrollerade nyhetsbyrå KNCA distribuerade foton från partikongressen i Pyongyag med tusentals lokala partisekreterare. Foto: KCNA 8 april 2021

UD:s kommentar

”Målet är att våra diplomater ska återvända till Pyongyang så snart som möjligt. Vi för nära samtal med de länder vi har konsulära skyddsmaktsuppdrag i Nordkorea.” svarar utrikesminister Ann Linde (S) i ett mejl till SVT på torsdagen.

På en följfråga efter Kim Jong Uns tal svarar UD.s presstjänst på fredagen.

”Nordkorea har i stor utsträckning varit stängt för omvärlden i över ett år. Den internationella närvaron har minskat avsevärt till följd av landets smittskyddsåtgärder, och det humanitära biståndet har till stor del inte kunnat genomföras. Det är svårt att bekräfta den humanitära situationen i landet, eftersom internationellt tillträde inte har skett. Behoven har sedan tidigare varit omfattande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.