Norges statsminister Erna Solberg har tillsammans med Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen kallat upp USA:s ambassadör för ett samtal på torsdagen om spionskandalen. Foto: Terje Pedersen / TT

Norge kallar upp USA:s ambassadör efter spionskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg har tillsammans med Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen kallat upp USA:s ambassadör för ett samtal på torsdagen om spionskandalen, rapporterar NTB och VG.

-Jag är glad över att amerikanarna uttryckt sig klart över att de ändrat praxis 2014 när det gäller övervakning av allierade och att de vill samarbeta med oss och andra för att ta reda på vad som hänt, säger Solberg till norska nyhetsbyrån NTB.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver till SVT Nyheter att hon redan framfört till USA:s chargé d'affair, som är tillförordnad tills en ny ambassadör i Sverige utsetts, att ”vi förväntar oss att få klarlagt vad som inträffat”.

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen skriver på Twitter att ”Vi har klart sagt ifrån att spionage mot allierade är oacceptabelt och onödigt”.

På torsdagen hade Erna Solberg även ett samtal med Danmarks statsminister Mette Fredriksen.

-Jag upprepade för henne att vi anser att spionage mot nära vänner och allierade är oacceptabelt och onödigt, säger Solberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.