Glad Marte Deborah Dalelven utanför Norska sjömanskyrkan i Dubai på måndagen. Foto: Scanpix

Norska Marte benådad

Uppdaterad
Publicerad
24-åriga Marte anmälde att hon blivit utsatt för en våldtäkt i Dubai och dömdes själv till fängelse.
Men på måndagen fick hon besked om att hon blivit benådad.
– Jag är väldigt, väldigt glad över att ha blivit benådad, säger Marte Deborah Dalelven till NRK i Dubai.

24-åringen kallades till en förhandling med åklagaren i Dubai på måndagsmorgonen. Hon kom dit tillsammans med Norges ambassadör i Dubai, Åse Elin Bjerke, och en företrädare för den Norska sjömanskyrkan.

Efter förhandlingarna skrev norska utrikesministern Espen Barth Eide på sitt Twitter-konto: ”Marte släpps! Tack till alla som erbjudit sig att hjälpa till.”

Behöver nytt visum

Enligt den norska ambassadören i Dubai behövs ett uttalande innan hon kan lämna landet.

– Jag vet inte när jag ska resa hem, men så snart som möjligt, säger Marte till NRK.

Både Marte och hennes mor säger att de vill att resan ska ske så snart som möjligt. Men det kommer tidigast kunna ske under tisdagen eftersom hon inte fått ett utresevisum. Eftersom hon varit i Dubai i fem månader behöver hon ett nytt.

Stor oro hemma

På hemmaplan väntar familjen. Martes mamma berättar i en intervju med NRK att mycket oro har kretsat kring risken att Marte skulle sitta ett år och fyra månader i fängelse. Särskilt efter att dottern berättat om dagarna hon redan fått spendera där.

– Det var kallt, 13 grader, och hon fick inte vatten på två dagar.

Diplomatiskt tryck

Norge har satt tryck på Dubai, sade den norska utrikesministern under en presskonferens på måndagen. Enligt honom har framförallt två faktorer bidragit till att Marte slipper fängelse.

– Det ena är det starka engagemang som funnits i Norge och internationellt för Marte Dalelvs fall. Det andra är en nära och diplomatisk kontakt. Genom den kontakten har Norge påpekat att domen strider mot tydliga skyldigheter vad gäller mänskliga rättigheter som Norge och Dubai står för genom internationella konventioner.

Även kollegan benådad

Även den kollega som ska ha våldtagit Marte Dalelven dömdes till fängelse men han fick ett kortare straff eftersom han bara dömdes för att ha haft sex utanför äktenskapet och för att ha druckit alkohol.

Enligt uppgifter till NRK ska nu även den misstänkte våldtäktsmannen ha benådats och slippa fängelsestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer