Norska skolor ska undervisa om terrordåden

Uppdaterad
Publicerad

Norge ska börja undervisa skolelever om terrordåden den 22 juli 2011, då 77 personer miste livet, rapporterar norska VG. Beskedet gavs på söndagen av kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner vid en sammankomst på 22 juli-centret i Oslos regeringskvarter.

– Det är självklart att den 22 juli ska in i skolan. Dagens och framtidens generationer ska lära sig, säger han.

På måndagen är det åtta år sedan Utøyaterroristen detonerade en bilbomb vid regeringskvarteret och begav sig till ön Utøya, där han sköt ihjäl deltagare vid socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsläger.

Anders Behring Breivik dömdes till den norska lagens strängaste straff – 21 års förvaring, utan möjlighet till frigivning på 10 år.

Ina Libak, ledaren för socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF, befann sig på Utøya den 22 juli och blev skjuten med fyra skott. Hon anser att det var ett politiskt motiverat högerextremt terrordåd och att det inte alltid kommer fram i diskussioner om händelsen.

Forskaren: Svårt att ta upp ämnet

– Nu har det gått åtta år, men även om 80 år ska man lära sig av händelsen. De valen vi gör nu kommer att ha något att säga om hur vi ska minnas det i framtiden, säger hon till VG.

Skolforskaren Trine Anker vid Vetenskapshögskolan för teologi, religion och samhälle i Oslo har gjort studier på hur gymnasieskolor har hanterat terrordåden i undervisningen. Hennes kartläggning visar att eleverna har getts utrymme till att bearbeta sorgen efter händelsen, däremot har det pratats mindre om terrordåden ur ett politiskt och religiöst perspektiv.

– Det har varit lite om ideologierna bakom handlingarna, säger hon och tilllägger att en del lärare antagligen tycker det är svårt att ta upp ämnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.