Foto: Sofie Gran Aspunvik/NRK

Norskt företag fick tillbaka paket från MH17

Uppdaterad
Publicerad

Ett norskt företag har fått tillbaka ett paket som skickades med flight MH17 – flygplanet som sköts ner över östra Ukraina för snart ett år sedan.

Det var i början av juli i fjol som paketet, fyllt med navigationsutrustning, skickades från Oslos flygplats Gardermoen. Slutmålet var ett norsk fartyg i Singapore.

I Amsterdam lastades det över till det malaysiska passagerarflygplanet MH17, som den 17 juli satte kurs mot Kuala Lumpur i Malaysia.

Men det nådde aldrig fram. Efter två timmar i luften blev planet nedskjutet över Donetsk-provinsen i östra Ukraina och alla människor ombord, 298 personer, omkom.

Mörka fläckar

Att samla ihop alla vrakdelar tog tid. Först i november kunde vrakdelarna och andra fynd skickas tillbaka till Nederländerna. Och den 30 juni i år kom det vita paketet tillbaka till avsändaren: Nautisk förlag i Oslo.

Några mörka fläckar och tydligt slitna kanter är de enda synliga tecknen på vad det varit med om.

– Det har legat här på kontoret i några dagar nu. Varje gång jag går förbi det tänker jag på var det har varit, säger Per Aalmo på förlaget till NRK.

”Märklig känsla”

Med försändelsen följde ett brev från Nederländernas postväsende där de uttrycker förståelse för att mottagaren kan uppleva ögonblicket som känsloladdat. Och enligt Per Aalmo blev det en väldigt speciell stämning på kontoret när paketet hittades i posten.

– Det var en väldigt märklig känsla. Det är ju en otrolig historia. Men tankarna går först och främst till människorna som var ombord när planet sköts ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet