Ledamöter i EU-parlamentet applåderar resultatet av dagens omröstning som innebär att EU anser att det råder klimatnödläge – åtminstone på pappret. Foto: Vincent Kessler/Reuters/TT

Klart: EU-parlamentet utlyser klimatnödläge

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg har utlyst klimatnödläge. Men dagens beslut handlar bara om semantik – några konkreta åtgärder har det inte beslutats om.

Trots att dagens beslut enbart handlar om ordval anser förespråkarna att det var viktigt att vinna för att markera hur allvarlig situationen är. Resolutionen röstades igenom med 429 röster mot 225.

– Vi larmar hela det politiska systemet och kräver att EU prioriterar klimatarbetet högre än allt annat kommande år om vi ska ha en chans att stoppa den globala upphettningen. Det kommer bara bli svårare och svårare att rädda de länder, städer som drabbas ju längre vi väntar, säger Jytte Guteland (S).

Klimatkrisen

MP:s Pär Holmgren är mer kritisk:

– I grund och botten är det mest symbolpolitik. Det är så klart viktigt att EU går före men det är också rätt sorgligt att inte de andra stora partigrupperna fyller den här resolutionen med ett mer riktigt innehåll, säger han.

Så varför var det viktigt att få igenom den här resolutionen?

– För att det skickar en stark signal till klimattoppmötet, Kina och USA.

”En väckarklocka”

Förutom Socialdemokratiska partigruppen S&D har även Centerpartiets grupp Förnya Europa stöttat resolutionen.

– Detta är ett startskott för ett Europa som är mer klimatambitiöst. Det är en väckarklocka och ett sätt att visa på den politiska betydelsen av en politik som prioriterar klimatet. Tyngdpunkten i vårt politiska arbete under den här mandatperioden kommer att vara vid klimatfrågan, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).

Även Malin Björk (V) röstade ja och är gläds över dagens resultat.

– Det är bra och viktigt att EU-parlamentet har ställt sig bakom kravet att EU bör utlysa klimatnödläge. Det sänder en stark signal inför COP25-mötet i Madrid. Jag är glad att vi lyckades få en majoritet att stå upp för det, trots att högern och som vanligt stretade emot in i det sista. Klimatnödläge har vi i Vänsterpartiet tidigare drivit på för i Sverige och självklart bör vi utlysa det även på EU-nivå, säger hon.

”Vem ska stå från sans och balans”

Svårigheten har legat i att hitta ett ord som samtliga ledamöter kan acceptera och resolutionen röstades igenom efter hårda diskussioner.

– Det finns också ett ansvar från politiken att inte ropa på panik och kris och undantagstillstånd. Om politiken drabbas av panik vem ska då stå för sans och balans, säger Jessica Polfjärd (M) till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet