Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lämnar Storbritannien EU

Nu lämnar Storbritannien Europeiska unionen

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 juni 2016 röstade britterna för att Storbritannien ska lämna EU. Vägen från folkomröstning till utträde har varit snårig för Storbritannien. Men när januari nu har tagit slut år 2020 har landet officiellt lämnat unionen. Något som uppmärksammas på flera håll på brittiska öarna och runt om i Europa.

Valet att lämna EU har präglat det brittiska samhället de senaste tre åren. Under dessa år har landet genomgått två allmänna val och sett två premiärministrar lämna sin post. Efter långa förhandlingar med EU och i det brittiska parlamentet är skilsmässan nu officiell, sedan midnatt mot lördag svensk tid, när januari nu övergår i februari. Det hela tog 1 318 dagar för Storbritannien och EU att reda ut utträdet.

Samtidigt hägrar nu en snårig väg för Storbritannien att förhandla fram sin framtida relation till EU. Övergångsperioden där EU-reglerna fortfarande ska gälla för britterna löper ut vid årsskiftet. Och parterna hoppas ha förhandlat klart ett avtal i oktober 2020.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson släppte en timme innan utträdet ett förinspelat tal till landet.

– Mitt och regeringens jobb är nu att ena det här landet, och leda oss framåt tillsammans, säger han i talet.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Detta inte är slutet, utan en början” Foto: Boris Johnsons Facebook & Daniel Leal-Olivas/AFP/TT

”Ny era”

Han förklarar också att han har förståelse för att det brittiska folket kan ha blandade känslor inför utträdet. Men underströk att han tror att utträdet kommer leda in landet i en ny era.

– Det viktigaste att säga i natt är att detta inte är slutet, utan en början, fortsätter Boris Johnson

– Nu är det dags för oss att ta våra nyvunna verktyg vi fått och släppa loss den fulla potentialen för detta briljanta land och göra livet bättre för alla i alla delar av vårt Förenade kungadöme, avslutar Boris Johnson i sitt tal.

När klockan slog 23.00 i Storbritannien utbröt stort jubel framför parlamentet i Storbritannien dit tusentals människor samlats för att fira utträdet, rapporterade SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

SVT rapporterade · Storbritannien lämnar EU

19.53
God afton!
 
Välkomna till SVT Nyheters rapportering om brexit. Vägen för Storbritannien har varit sedan britterna den 23 juni 2016 röstade för att lämna Europeiska unionen till dess att man faktiskt kunnat lämna. Men i dag är dagen då skilsmässan mellan EU och Storbritannien blir officiell. Vid midnatt svensk tid blir EU drygt 66 miljoner invånare färre. Detta är en dag som uppmärksammas på flera håll i Storbritannien och i övriga Europa.
 
I denna chatt kommer det uppdateras med bilder från Storbritannien och direktrapportering från när den brittiske premiärminister Boris Johnson håller tal. SVT Nyheter sänder också direkt med anledning av händelsen både klockan 20 och vid midnatt.
20.04
I studion har vi med oss James Savage, journalist och grundare av tidningen The Local samt Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola. Samtidigt har vi också med oss SVT:s korrespondent Christoffer Wendick och SVT:s reporter på plats i London Anna-Maja Persson.
20.05
Enligt Anna-Maja Persson är det blandade känslor i London inför den här dagen. Flera firar på sina håll. Men många sörjer också denna dag som velat stanna kvar i unionen.
20.07
I Bryssel är det dämpad stämning, enligt Christoffer Wendick. SVT:s Europakorrespondent ser också tillbaka på en turbulent tid i Bryssel och London med alla turer kring brexit där saker och ting kunde ändras inte bara dag för dag utan även timme för timme.
20.17
Det firas på flera håll i Storbritannien nu när det är officiellt att landet lämnar EU i natt
Bild: Neil Hall/EPA/TT
20.19
Men man kan också se att det finns en splittring i landet. Flera britter ville att landet skulle vara kvar i EU. Det märks också av nu den 31 januari. Sista dagen landet är ett EU-land.
Bild: Matt Dubham/AP/TT
20.19
Anna-Maja Persson, SVT:s reporter på plats i London: “Det kommer att bli en stor fest senare i kväll” 
20.22
I EU-parlamentet i Bryssel kan man redan märka av att Storbritannien nu lämnar EU. I den klassiska raden av flaggor i byggnaden finns nu en flaggstång utan "union jack" i raden som istället står tom. Bild: Oliver Hoslet/EPA/TT
 
20.25
Anna-Maja Persson berättar att de "remainers", alltså personer som ville att Storbritannien ville stanna i EU, inte gett upp kampen om ett framtida Storbritannien som är med i EU igen. Uttrycket "Re-joinerns" (återanslutare) har börjat florera om de som tidigare kallade sig för "remainers".
20.27
Även på annat håll märks Storbritanniens utträde av. I Berlin har man tänt sin radiomast i de brittiska färgerna. Bild: Clemens Bilan/EPA/TT
 

Fakta: Brexit under 2020

Visa

31 januari: Storbritannien lämnar EU vid midnatt, svensk tid.

3 februari: Premiärminister Boris Johnson väntas tala om regeringens planer inför kommande handelsförhandlingar med EU.

25 februari: EU:s kvarstannande medlemsländer hoppas kunna enas om sitt förhandlingsmandat.

1 juli: Sista dag för att be om eventuell förlängning av den övergångsperiod som tar vid efter det brittiska EU-utträdet.

Oktober: Handelsförhandlingarna behöver vara klara, om de ska hinna ratificeras före årsskiftet.

31 december: Övergångsperioden löper ut.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet