Foto: Alistair Grant, Andy Rain, EPA / TT

GUIDE: Det här behöver du som turist känna till om brexit

Uppdaterad
Publicerad
Nu lämnar Storbritannien EU och går in i en övergångsperiod som sträcker sig året ut. Under året gäller i stort sett samma regler som när Storbritannien var EU-medlem. Vad ska man tänka på som turist? SVT Nyheter reder ut.

Pass

Svenskar kan fortsätta resa in i landet med pass eller nationellt id-kort. Inget visum behövs. Hur reglerna blir nästa år är en del av förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, men den brittiska regeringen flaggar redan för att nationellt id-kort inte kommer att accepteras för inresa 2021.

Svenskar som har biometriska pass kan fortsätta använda de automatiska spärrar som finns vid passkontrollen på några av de brittiska flygplatserna.

Sjuk?

Turister i EU kan använda det europeiska sjukförsäkringskortet för att få akutvård. Det var länge oklart vad som skulle gälla efter Storbritanniens utträde, men enligt ett nytt besked till Försäkringskassan kommer sjukförsäkringskortet vara giltigt även i Storbritannien under övergångsperioden. Vad som händer efter årets slut beror på vilka avtal som Storbritannien sluter med andra länder.

Mobilsurf/roaming

Inom EU kan turister surfa och ringa för samma taxa som i Sverige. Det gäller även i Storbritannien under övergångsperioden. Reglerna för roaming kan komma att ändras från 2021 beroende på avtalsförhandlingarna under året. Det avgörs även av vad enskilda mobiloperatörer väljer att lägga in i sina avtal med kunderna.

Shoppa/näthandla

Under övergångsperioden gäller samma regler för tull och moms. Beroende på de handelsavtal som sluts kan det bli dyrare att nätshoppa från Storbritannien och föra ut varor från landet efter 2020.

Det som gäller för länder utanför EU, vilket även kan bli fallet med Storbritannien från 2021, är:

  • Privatpersoner betalar dubbel moms på produkter som är köpta på nätet – en gång i landet som varan köps från och en gång i Sverige.
  • När värdet på nätshoppade produkter överstiger 1 700 kronor utgår även tull. Tullsatserna beror på vilken vara det är. För kläder är t.ex. tullsatsen 12%.
  • När du tar med dig varor som resande från länder utanför EU gäller andra värdegränser. Om du reser med flyg eller båt ska tull och moms betalas på varor som överstiger 4 700 kronor. För tåg- eller bilresenärer är gränsen 3 300 kronor.
  • Du kan ta med en mindre mängd alkohol och tobak från länder utanför EU. Den avgiftsfria begränsningen är 1 liter starksprit (eller 2 liter starkvin), 4 liter vin, 16 liter starköl, 200 cigaretter (eller 50 cigarrer eller 250 g piptobak)

Studera

Reglerna för universitetsstudenter som påbörjat sina studier i Storbritannien läsåret 20/21 förändras inte. Den brittiska regeringen har även meddelat att intentionen är att samma regler ska gälla även efter 2020 genom avtal med olika länder.

Den som börjar studera i Storbritannien före den 1 januari 2021 har fortsatt rätt till studiestöd från CSN. Därefter kommer CSN att göra en särskild prövning.

Flytta till Storbritannien

Svenskar som bor i Storbritannien måste ansöka om nytt uppehållstillstånd. Det finns två typer: Settled status är till för personer som kan visa att de bott i Storbritannien sammanhängande under minst fem år. Den som har bott kortare tid eller vill flytta till landet ska ansöka om pre-settled status (som senare kan övergå i settled status). Den som redan har ett brittiskt uppehållstillstånd bör ansöka om ett nytt uppehållstillstånd.

Köra

Inga förändringar efter utträdet. Svenska körkort fortsätter att vara giltiga i Storbritannien.

Källor: Brittiska regeringen, Sweden abroad, Försäkringskassan, BBC News, CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet