Foto: Alistair Grant, Andy Rain, EPA / TT

GUIDE: Det här behöver du som turist känna till om brexit

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien lämnade EU officiellt i februari och nu har parterna kommit överens om ett handelsavtal från 1 januari 2021.

Övergångsperioden som gällt hittills tar slut efter årsskiftet då en del rutiner ändras. Vad ska man tänka på som svensk som vill resa dit? SVT Nyheter reder ut.

Pass

Svenskar kan fortsätta resa in i landet med pass och nationellt id-kort. Inget visum behövs om du stannar kortare än sex månader och passet är giltigt vistelsen ut.

Nationellt id-kort kommer att sluta gälla för inresa från 1 okotber 2021, med undantag för de svenska medborgare som har sökt och fått pre-settled eller settled status via EUSS, alternativt har ett frontier worker permit.

Svenskar som har biometriska pass kan fortsätta använda de automatiska spärrar som finns vid passkontrollen på några av de brittiska flygplatserna.

Sjukvård

Det europeiska sjukförsäkringskortet slutar gälla i Storbritannien efter 1 januari 2021. Studenter som påbörjade studier i landet under 2020 kan ansöka om ett särskilt intyg hos Försäkringskassan vid behov. Vad som gäller för turister i övrigt är ännu inte klart.

Mobilsurf/roaming

Inom EU kan turister surfa och ringa för samma taxa som i Sverige. Det gäller även i Storbritannien under övergångsperioden. Vad som gäller efter nyårsskiftet till 2021 är oklart. Brittiska myndigheter uppmanar besökaren att kolla med sin teleoperatör innan resa.

Shoppa/näthandla

Både EU och Storbritannien kommunicerar att det nya avtalet från 2021 innehåller formuleringar om ”noll tariffer”. Brittiska myndigheter skriver att det är första gången som EU gått med på noll-tullar med en handelspartner.

Exakt vad som gäller för olika varor är i nuläget oklart.

Varor som flyttas mellan EU och Storbritannien för kommersiellt bruk måste deklareras av företaget som ska sälja varan.

Studera

Den som flyttar till Storbritannien senast 31 december 2020 har rätt att söka uppehållstillstånd enligt ”EU Settlement Scheme” och behålla EU-medborgerliga rättigheter.

Den som planerar att börja studera i Storbritannien från 2021 och inte redan studerar eller bor där måste söka studentvisum. För utbyten/studier kortare än sex månader ska inte studentvisum behövas.

Universitetsavgifter för EU-medborgare kommer inte att ändras för de som påbörjar studier under läsåret 20/21.

Läs mer och kontrollera själv vad som kan gälla för dig via Sweden abroad.

Den som börjar studera i Storbritannien före den 1 januari 2021 har fortsatt rätt till studiestöd från CSN. Därefter kommer CSN att göra en särskild prövning.

Flytta till Storbritannien

Storbritannien inför ett nytt poängbaserat immigrations-system från 1 januari 2021. Det kommer omfatta svenskar som vill flytta dit. Visum måste sökas och ges mot avgift.

Det kommer finnas olika skäl att söka långvarigt visum – exempelvis för arbete, forskning eller studier.

Den som redan bor i Storbritannien kan senast 30 juni 2021 söka uppehållstillstånd enligt ”EU Settlement Scheme” och behålla EU-medborgerliga rättigheter. Men du måste bo i Storbritannien före 31 december 2020.

Köra bil

Inga förändringar efter utträdet. Svenska körkort fortsätter att vara giltiga i Storbritannien. Däremot behövs intyg på att du har en trafikförsäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet