Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho med delegation anlände till Arlanda på torsdagskvällen. Foto: TT

Nordkoreas utrikesminister på plats i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho är i Sverige för ett samtal med utrikesminister Margot Wallström (S). Enligt utrikesdepartementet ska de två diskutera relationerna mellan Nord- och Sydkorea och försöka hitta en diplomatisk lösning på konflikten.

Vid klockan 18.30 på torsdagskvällen inleddes besöket. Då hade Ri Yong-Ho landat på Arlanda flygplats, norr om Stockholm. Besöket är ännu ett steg i den senaste tidens intensiva diplomatiska aktiviteter kring Nordkorea.

Vid 19.30-tiden anlände den nordkoreanska delegationen med Ri Yong-Ho och hans fyra medarbetare till Nordkoreas ambassad på Lidingö utanför Stockholm.

Nordkorea-krisen

En timme senare ankom de till utrikesdepartementet på Gustav Adolfs torg och försvann snabbt in i Arvfurstens palats. Vid 23-tiden ska mötet ha varit avslutat för kvällen.

Ska överlägga i två dagar

Besöket kommer att vara i fyra dagar, och med sig på resan har den nordkoreanske utrikesministern en fyra man stark delegation.

Exakt vad programmet bjuder på är höljt i dunkel. Men känt är att nordkoreanerna ska överlägga i två dagar med Margot Wallström, kabinettssekreterare Annika Söder och bland andra riksdagsledamot Kent Härstedt med mångåriga kontakter med Nordkorea.

Att han reser just till Stockholm beror på den särskilda roll Sverige har som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatisk representation i Pyongyang.

Fokus på koreanska halvön

Mötet är helt inriktat på situationen på den koreanska halvön och hur man ska komma vidare med den positiva utveckling som ändå sker i relationerna.

– Om det är så att huvudaktörerna vill att Sverige ska spela en roll, facilitera, vara forum eller en länk eller vad det kan vara, så är vi beredda att göra det, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT

– Det här är en sådan oerhört viktig fråga. Vi är ett militärt alliansfritt land och har en lång närvaro i Nordkorea och med det förtroende som vi har så tror vi att vi kan spela en roll, men det måste vara huvudaktörerna som bestämmer i så fall vilken roll Sverige ska ha.

Med huvudaktörerna menar Löfven Nordkorea, Sydkorea, USA, Japan och Kina.

– Vi ska inte vara naiva och tro att det är Sverige som löser de här problemen, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet