Slottet på Mont Orgueil på kanalön Jersey. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Snart får även kvinnor deklarera på kanalön Jersey

Publicerad

Sedan 1928 har gifta kvinnor inte fått deklarera själva på ön Jersey i Engelska kanalen, detta då deras inkomster registreras på deras män. Men nu har en ny lag klubbats igenom som från och med nästa år tillåter att gifta kvinnor deklarerar själva, rapporterar Financial Times.

I och med den nya lagen kommer alla gifta par och alla med civila partnerskap att dela på ansvaret för skatten, om de inte väljer att bedömas separat.

Det första steget till att reformera skattelagstiftningen togs redan 2013 då det blev möjligt för mannen i ett gift par att aktivt välja att även hustrun skulle få samma rättigheter. En reform som även inbegriper ogifta par och civila partnerskap, där den äldste får ansvaret.

Fler förändringar att vänta

Myndigheterna på Jersey nöjer sig dock inte med den nya lagen, förhoppningen är nu att ön ska kunna ta fram ett skattesystem som utgår ifrån invånare istället för hushåll.

– Det här förslaget kommer äntligen att ge lika rättigheter till makar och civila partners under Jeseys skattelagstiftning. Det kommer att ta bort det arkaiska antagandet i den nuvarande lagen att en hustrus inkomst tillhör hennes man, säger öns finansminister Susie Pinel till Financial Times.

Den nya lagen kan dock innebära extra kostnader för paren. Tidigare i veckan gick varnade en myndighetskommitté att det nya skattesystemet kan resultera i att högre skatt.

Jersey, belägen väster om franska Normandie, är den största av Kanalöarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.