Flykt från Paris inför fransk nedstängning i natt

Uppdaterad
Publicerad

I natt träder en rad skärpta coronarestriktioner i kraft i Frankrike med anledning av smittspridningen i landet.

Parisregionen isoleras, vilket gjort att många lämnat storstadsområdet på förhand.

Restriktionerna, som de franska myndigheterna inte vill kalla en nedstängning, ska gälla en månad framöver i en rad regioner från norr till syd.

21 miljoner invånare omfattas av de nya åtgärderna.

Icke-nödvändiga verksamheter tvingas att hålla stängt och ett utreseförbud införs för Parisregionen, vilket gjort att många redan lämnat området för andra platser där restriktionerna inte är lika stränga.

Tågen från Paris, ett av de värst smittdrabbade områdena i landet, till bland annat Bretagne och sydvästra Frankrike var helt fullbokade på torsdagen, rapporterar AFP.

Macron: Inte en nedstängning

Landets skolor hålls dock öppna och träningaktiviteter utomhus, men högst tio kilometer från hemmet, förblir tillåtna.

– Vi vill bromsa viruset utan att stänga in oss själva. Det är inte att bli nedstängd. Strängt taget så är ordet ”lockdown” inte rättvisande, sa president Emanuel Macron på fredagen, skriver AFP.

Presidenten har samtidigt varit tydlig med att de nya restriktionerna kan, vid behov, utökas till att omfatta fler av landets regioner beroende på smittoläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.