Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jean Castex Foto: Gonzalo Fuentes/POOL/EPA/TT

Ny premiärminister i Frankrike utsedd

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes regering avgår. Édouard Philippe ersätts på premiärministerposten av Jean Castex.
”Dags för en ny etapp”, heter det från presidentämbetet.

”Édouard Philippe har i dag lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten, som har accepterat den. Han (Philippe) kommer att tillsammans med regeringens medlemmar sköta löpande uppgifter tills en ny regering har nominerats”, heter det i ett uttalande från Elyséepalatset i Paris.

Några timmar senare kom beskedet att president Emmanuel Macron vill ha 55-årige Jean Castex, känd som nedstängningsgeneral under pandemin, som ny premiärminister. Förhoppningen är att hela den nya regeringen är klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.

Bakom avgången ligger en önskan om förnyelse inför det viktiga år som väntar, innan kampanjandet inför presidentvalet 2022 kommer i gång nästa höst.

”Presidenten och premiärministern konstaterar gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsliga en ny etapp och en ny väg i presidentens mandatperiod”, heter det från Elyséepalatset enligt tidningen Le Figaro.

Borgmästare?

Den nuvarande regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons seger i presidentvalet i maj 2017.

På sistone har det dock spekulerats i om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärminister, trots — eller kanske på grund av — att han har betydligt högre popularitetssiffror än presidenten.

Philippe tillhör högerfalangen inom Macrons regering och var borgmästare i nordfranska hamnstaden Le Havre när han tillträdde som premiärminister. Även om han har låtit en ställföreträdare sköta borgmästarjobbet sedan dess kandiderade han på nytt till den posten i årets kommunalval — som han vann i förra veckan.

Efteråt ville han dock inte klart uttala sig om när eller ens om han verkligen tänkte tillträde det nygamla jobbet.

– Jag kommer tillbaka till Le Havre. Senast i maj 2022 (efter nästa presidentval), men kanske tidigare än så, sade Philippe till tidningen Paris-Normandie.

President?

En återgång till lokalpolitiken kan samtidigt bli en språngbräda för ett ännu finare arbete i framtiden. Inom högerpartiet Republikanerna (LR) finns många som hoppats på den snart 50-årige Philippe som kandidat i nästa presidentval.

Tidigare har det dock ansetts uteslutet att han skulle kunna kandidera mot Macron, som han arbetat nära med under de senaste åren.

Frankrikes premiärministrar leder regeringsarbetet, även om den tyngsta makten både vad gäller inrikes- och utrikespolitiken ligger hos landets president — som också nominerar premiärministern.

Följande herrar har suttit på posten sedan sekelskiftet:

1997—2002: Lionel Jospin

2002—05: Jean-Pierre Raffarin

2005—07: Dominique de Villepin

2007—12: François Fillon

2012—14: Jean-Marc Ayrault

2014—16: Manuel Valls

2016—17: Bernard Cazeneuve

2017—20: Édouard Philippe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer