Senator Marco Rubio (republikan) är ordförande i senatens underättelseutskott. Foto: Epa. Al Drago

Ny rapport: USA:s senat varnar för rysk påverkan i valet 2020

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska senatens underrättelseutskott varnar för rysk påverkan i valet 2020. Det framkommer i utskottets slutgiltiga rapport om rysk inblandning i valet av Donald Trump till president 2016.

Utskottet fann att den ryska presidenten Vladimir Putin beordrade militära underrättelsetjänsten GRU att hacka datornätverk och konton som är anslutna till Demokratiska partiet och läcka information som var skadlig för Hillary Clinton och hennes kampanj till president 2016.

Delvis hemlig rapport

Enligt den nästan 1 000 sidor tjocka rapporten som delvis offentliggjordes på tisdagen hade ryska regeringen upprättat en förbindelse med Julian Assange och Wikileaks.

Presidentvalet i USA 2020

”Denna förbindelse har funnits sedan minst 2012 och speglar ett samförstånd mellan Rysslands regering och Wikileaks vad beträffar att underminera amerikanska institutioner och amerikansk säkerhet”, skriver utskottet.

Det inbegriper formella samarbeten med statliga ryska medieplattformar, statligt understöd till Wikileaks medarbetare och källor, samt informationsdelning, enligt underrättelseutskottet som leds av republikanernas senator Marco Rubio.

Wikileaks grundare Julian Assange i ett fordon efter en rättegång i London. Foto: AP, Matt Dunham 1 maj 2019

”Varningsklockor 2020”

Rapporten varnar för ett liknande scenario 2020 då Demokraternas Joe Biden utmanar Donald Trump som president.

”Vad som hände i USA 2016, bör få varningsklockor att ringa för landet och för dem som förbereder sig att försvara landet mot aktuella och växande hot riktade mot USA:s kommande val.”

Förberedelser är redan igång, uppger rapporten.

”Inför valet 2020 lägger sig Ryssland återigen i för att bistå Donald Trump, och några av presidentens medarbetare understöder dessa strävanden. Det är av största vikt att landet är redo.”

I videon ovan kommenterar Donald Trump rapporten.

– En sak är klar, Donald Trump har absolut inget med detta att göra eller med Ryssland, säger han om sig själv i tredje person.

Demokraternas presidentkandiat Joe Biden med familj den 18 augusti 2020. Foto: Epa, Bryan Snyder

Rysk underrättelseofficer i Sverige

Den enskilt tydligaste länken mellan Trumps valkampanj 2016 och den ryska regeringen, är en rysk underrättelseofficer, Konstantin Kilimnik. Han nämns hela 826 gånger i rapporten.

Kilimnik uppges ha haft en nyckelroll i ryska regeringens inblandning i valet. Kilimnik ska bland annat ha varit anställd av den numer fängslade Paul Manafort, som ledde Trumps valkampanj.

Kilimnik hävdar att han slutade som militär 1995 och övergick till att undervisa i svenska vid ryska försvarshögskolan som lyder under Rysslands försvarsministerium.

Han har även ingått i flera ryska handelsdelegationer till Sverige, enligt rapporten.

​President Donald Trumps före detta kampanjledare Paul Manafort (mitten) när han anländer till en domstol i New York den 27 juni 2019. Foto: Epa, Justin Lane

Fängelse

Manafort avtjänar ett sju och ett halvt år långt fängelsestraff för skattebrott och brott mot banklagarna efter en utredning av åklagaren Robert Mueller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet