”Rädda posten!” En kvinna i amerikanska Los Angeles protesterade mot planerade nedskärningar den 15 augusti. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

USA:s postverk backar om kritiserade besparingar

Publicerad

USA:s postverk USPS skjuter upp ett antal besparingsåtgärder till efter presidentvalet den 3 november.

”Det finns sedan länge ett antal operativa beslut – initiativ som föregick min ankomst till postverket – som har väckt oro nu när landet förbereder sig för att rösta mitt i en förödande pandemi. För att undvika ens misstanken om att dessa kan påverka poströster så skjuter jag upp dessa åtgärder tills efter valet”, säger USPS generaldirektör Louis DeJoy i ett uttalande.

Postverkets nedskärningar har, i kombination med DeJoys politiska sympatier, blivit en politiskt het potatis. DeJoy står Donald Trump nära och har bland annat har donerat över en miljon dollar till presidentens och det republikanska partiets valkampanjer. Han tillträdde i juni i år och under hans ledning har posten fått allt mindre anslag.

Presidentvalet i USA 2020

Demokraterna hävdar att DeJoy aktivt verkat för att försämra posthanteringen i syfte att minska antalet poströster, vilka i årets val förväntas bli fler än någonsin. Trump har, utan att presentera några bevis, hävdat att poströstning ökar risken för valfusk.

Demokratiska anhängare har hävdat att presidenten i stället försöker minska valdeltagandet generellt, eftersom lågt valdeltagande historiskt har gynnat republikanska kandidater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet