Den nya rapporten är kritisk mot myndigheternas hantering av säkerheten kring bexitomröstningarna. Foto: TT

Ny rapport kritisk mot säkerheten i Storbritanniens brexitomröstningar

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport tyder på att brittiska myndigheter misslyckades med att skydda folkomröstningen om brexit från potentiell rysk påverkan. Detta enligt en utredning som Brittiska ISC (Intelligence and Security Committee), har utfört.

ISC, som tillsätts av och rapporterar till premiärministern, inte till parlamentet, menar i rapporten att det är svårt, om inte omöjligt att bevisa rysk påverkan på folkomröstningen om brexit 2016. Men myndigheterna kritiseras starkt, då de ska ha hanterat säkerheten kring omröstningen för långsamt, enligt BBC.

Rapporten menar att det är uppseendeväckande att ingen tänkte på att skydda omröstningen 2016 från eventuell rysk inblandning.

“Det står klart att myndigheterna var långsamma att komma till insikt med att det fanns ett hot – de medgav det först efter att det demokratiska partiet i USA blivit hackat och läckt information. Hotet borde ha upptäckts så tidigt som 2014. På grund av detta gjordes aldrig någonting för att skydda Storbritanniens process 2016”, enligt ett utdrag.

Dock understryker rapporten att det för närvarande inte finns några bevis som pekar på att det var påverkan från Ryssland i valomröstningen.

Skotska självständighetsomröstningen

Det står klart, enligt rapporten, att den skotska självständighetsfolkomröstningen hade rysk involvering, på flera plan. 

Vidare slår den fast att att Ryssland bör anses vara en fientlig makt, vilken utgjort ett hot mot Storbritannien och västvärlden på en rad fronter, bland annat ska landet ha gjort sig skyldigt till spioneri, pengatvätt och för att ha påverkat valresultat, enligt Reuters

Varningssignaler

Rapporten, som läckt ut innan planerad publicering, menar att detta är någonting som borde ha sänt varningssignaler till brittiska myndigheter, som då inte gjort tillräckliga insatser för att utreda eventuell rysk påverkan. 

Kreml hävdar att de aldrig har varit inblandade i något annat lands röstningsprocesser, enligt Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer