Säkerhetskällor uppger för The Independent att medlemmar av Vladimir Putins administration förespråkar ”drastiska åtgärder” som ett svar på vad man menar är aggressiva och inflammatoriska kommentarer från brittiska ministrar. Foto: TT

Storbritannien befarar rysk hämnd

Uppdaterad
Publicerad

Det spända läget mellan Ryssland och Storbritannien efter nervgiftattacken i Salisbury gör att Storbritannien nu befarar någon form av hämndaktion från Ryssland.

Exempelvis finns en oro att Kreml skulle offentliggöra namn på brittiska underrättelseagenter och diplomater, skriver The Independent.

Sedan kalla kriget har det varit praxis att inte avslöja den typen av information och Storbritannien har än så länge inte avslöjat namnen på de 23 ryska diplomater som utvisats.

Men säkerhetskällor uppger för The Independent att vissa ledande medlemmar av Vladimir Putins administration förespråkar ”drastiska åtgärder” som ett svar på vad man menar är aggressiva och inflammatoriska kommentarer från brittiska ministrar om Rysslands påstådda skuld till nervgiftsattacken i Salisbury.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Johnson om VM: Som Hitlers OS i Berlin

Samtidigt fortsätter just det höga tonläget bland Storbritanniens parlamentsledamöter.

– Tanken på att Putin ska lämna över VM-bucklan, tanken på att Putin kommer att använda detta som ett pr-tillfälle att tvätta den brutala och korrupta regimen han representerar, den gör mig förskräckt, sa Labour-ledamoten Ian Austin under ett sammanträde med det brittiska parlamentets underhus på onsdagen.

Utrikesminister Boris Johnson höll med om beskrivningen av sommarens VM-turnering i Ryssland och tog det ett steg längre:

– Det går att jämföra med 1936, sa han och syftade på när OS hölls i Berlin och öppnades av naziledaren Adolf Hitler.

Ryssland har fördömt uttalandena.

Boris Johnson har vidare sagt att han vill ha ett ”brådskande samtal” med Ryssland om de brittiska fansens säkerhet under turneringen. Hittills har 24 000 fotbollssupportrar ansökt om att närvara i Ryssland i sommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet